Home / archiefcentraal / in contact met rust zoals alleen god kan geven

in contact met rust zoals alleen god kan geven

Veel christenen hebben het enorm druk en zijn volop bezig met werk, de kerk of gemeente, social media en ga zo maar door. “Er zijn maar weinig rustpunten meer, om echt eens stil te worden in de aanwezigheid van God. Dat is jammer, want echte rust van God kan je pas vinden als je er bewust naar zoekt”, zegt schrijver en musicus Ronald Koops. Hij geeft onderwijs over lofprijzing en aanbidding in de traditionele kerk, coacht diverse muziekgroepen en is auteur van het boek Een kerk vol aanbidding! (Medema). Als musicus is hij bij een breed publiek geliefd door zijn ingetogen vertolkingen van psalmen, gezangen en andere liederen op de piano. Hij maakte meerdere instrumentele piano-cd’s zoals Verlangen en Rust die hun weg hebben gevonden naar een traditionele en evangelische doelgroep van meer dan 10.000 mensen. Hij speelt/zingt regelmatig met groepen mensen waarin vooral de rust centraal staat. Ronald: “Echte rust kan alleen God geven en muziek kan ons helpen om ons op God te richten. Veel mensen raken geëmotioneerd als ze doormiddel van muziek en samen zingen en stil zijn echt tot rust komen bij Gods Vaderhart. Dat is een geweldige bemoediging.”

Mirjam van der Vegt (onder andere werkzaam bij EO-Visie) schreef de roman Schaduwvlucht, die in 2010 werd genomineerd voor de christelijke Publieksprijs. In haar roman staat de zoektocht naar innerlijke rust centraal. Naast het boek ontwikkelde zij een theaterstuk vanuit een kloostercel, dat ze op de avond opvoert. “Voor mijn roman heb ik in verschillende stiltekloosters gebivakkeerd. Het is ongelooflijk wat die rust met mij en mijn geloofsleven deed. Ik merk uit de reacties dat veel lezers zich daardoor aangesproken voelen, en actiever op zoek gaan naar rust.”

Even stilte a.u.b.?

Actiever op zoek gaan naar stilte en rust: veel mensen vinden dat maar eng. “Stilte vinden we vaak eng, dus veel mensen doen hun uiterste best om de stroom van prikkels, geluiden en indrukken in volle gang te houden”, zegt Ronald. “Er zijn zelfs mensen die zo slecht tegen de stilte kunnen, dat ze met de tv aan gaan slapen. Zo ontvangen ze ’s nachts, in het onderbewustzijn, ook nog de nodige prikkels. In dat opzicht is het niet vreemd dat veel mensen zo moe en opgebrand zijn.”

Volgens Ronald Koops en Mirjam van der Vegt wordt het wordt hoog tijd dat christenen de helende werking van de stilte en de rust van God herontdekt. Mirjam: “Het zou geweldig zijn als kerken soms gewoon even een oases van rust en stilte worden. Dat je met elkaar stil wordt voor het aangezicht van God.” De waarheid van Psalm 62 wordt volgens Ronald en Mirjam alleen ontdekt, als je het probeert: samen als kerk stil zijn, je gedachten richtend om Hem. Ronald: “Dan ervaar je wat er in Psalm 62 staat: ‘Alleen bij God vindt mijn ziel haar rust, van hem komt mijn redding’.”

Troost in muziek

‘Op reis naar de stilte met theater en muziek.’ Dat is volgens Ronald en Mirjam de rode lijn van de avonden. Mirjam: “De bezoekers worden onthaald met vastenvoedsel. Daarna volgt er een avond met theater, muziek, samen zingen en stil worden.” Ronald: “Er zijn veel praise- en zangavonden met vaak harde muziek. Ik ben daar niet op tegen, maar het is wel eens uit balans: er zijn weinig avonden waar het juist gaat om zachte muziek, troost vanuit Gods woord, ruimte voor de emoties van de psalmen, zoals verdriet, twijfel, maar ook hoop en volharding. Ik vind het elke keer weer bijzonder als ik met een groep mensen de stilte in mag gaan, ingeleid door zachte liederen, instrumentale liederen op de piano, natuurbeelden van de schepping, stilgebed en het lezen uit Gods Woord. Dat raakt bij veel mensen, jong of oud, een gevoelige snaar en dat mag ook, God heeft ook onze emoties geschapen en hij wil ons ook in ons gevoelsleven aanspreken.”

Geen trend

Het ‘stil worden voor God’ is volgens Ronald niet een nieuwe trend. “Al in het begin van de Bijbel lezen we dat God rustte van al het werk dat Hij gemaakt had. Hij heeft dat ook aan ons opgedragen: zes dagen werken, een dag rusten. Rustige muziek kan ons helpen om de rust van God als het ware in te gaan, om ons zo in stilte op God te richten.” Mirjam: “Ook Jezus zelf trok zich regelmatig terug om tot rust te komen. Er staat dat Hij rust aan het hart van de Vader. Hij wil zijn rust ook aan ons geven als Hij zegt: ‘Kom tot Mij als je vermoeid en belast bent en Ik zal je rust geven.’ Iets van deze heerlijke rust van God, zullen bezoekers zeker ervaren.” De avonden worden afgesloten in kloosterstijl – “hoe, dat is een verrassing” – en ook diverse boeken en cd’s van Ronald Koops en Mirjam van der Vegt zijn te koop. Mirjam: “Met deze avonden willen we mensen op weg helpen naar een stuk rust en vrede die alleen God kan geven.”

Lees ook

Vechttoneel komt met plattelandsstuk

OMMEN – De leden van het Vechttoneel zijn al weer druk aan het oefenen voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.