Home / archiefcentraal / ik sport jij ook

ik sport jij ook

Dertig minuten per dag bewegen en het liefst nog een paar keer per week intensief. Dat is de minimale norm voor een verhoogde kans op gezond ouder worden. Nu kan dat op alle mogelijke manieren. De één is dagelijks te vinden in de sportschool, de ander wandelt af en toe en weer een ander haalt voldoende beweging uit het poetsen van huis en haard. Vechtdal Centraal is nieuwsgierig: op welke manier beweeg jij?

Dagelijks door weer en wind op de fiets naar school, zo vaak mogelijk buitenspelen en regelmatig een middagje zwemmen, dat is de beweging die Matthijs Bakker krijgt en dat vindt hij meer dan genoeg. Om daarnaast ook nog lid te worden van een sportclub ziet hij niet zitten. “Ik vind eigenlijk niet één sport echt leuk”, bekent de 9-jarige Ommenaar. “Heel veel jongens van school zitten op voetbal, maar ik hou niet zo van dat harde geren en gezweet. En dat geschreeuw als je bijna gaat verliezen vind ik ook niks.”

Toch doet Matthijs wel degelijk aan sport: aan denksport wel te verstaan. Als lid van de Ommer schaakvereniging Het Zwarte Paard, scherpt hij iedere donderdagavond zijn hersenen en kweekt hij stalen zenuwen, wanneer hij tegenstanders schaakmat probeert te krijgen. Met veel plezier. “Schaken is een echte sport. Je moet er ook echt voor trainen”, vertelt hij. “Dat trainen doen we op de schaakclub, maar we moeten ook huiswerk maken. We hebben een boek vol met plaatjes van schaaksituaties en moeten dan bedenken wat de beste zet zou zijn en waarom. Ik vind het heel leuk werk en ben al in mijn tweede boekje bezig.”

Schaken is het helemaal voor Matthijs. “Schaken leek me altijd wel leuk, dus ben ik een keer gaan kijken bij Het Zwarte Paard. Ik vond het meteen wel leuk en toen ben ik direct lid geworden. Denksport lijkt misschien wat anders dan een echte sport, maar het is toch wel echt een sport”, vindt hij. “Bij schaken gaat het ook om winnen en verliezen, maar leer je ook dat het niet uitmaakt als je een keer verliest. Schakers gaan ook heel beleefd en aardig met elkaar om. Na de wedstrijd geef je elkaar een hand en is het klaar.”

Lees ook

Voetbal regio Dalfsen

Veel te grote nederlaag voor ASC’62 ASC’62 speelde uit tegen Be Quick’28 in Zwolle en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.