ik sport jij ook maurits von martels wel

Dertig minuten per dag bewegen en het liefst nog een paar keer per week intensief. Dat is de minimale norm voor een verhoogde kans op gezond ouder worden. Nu kan dat op alle mogelijke manieren. De één is dagelijks te vinden in de sportschool, de ander wandelt af en toe en weer een ander haalt voldoende beweging uit het poetsen van huis en haard. Vechtdal Centraal is nieuwsgierig: op welke manier beweeg jij?

Met paardrijden ben ik gestopt na mijn huwelijk, omdat ik toen ook de boerderij overnam van mijn ouders en daardoor minder vrije tijd kreeg”, vertelt hij. “Met voetballen ging ik wel door, want daar lag en ligt echt mijn passie.” Het mooie aan voetbal is voor Von Martels het feit dat het een teamsport is. “Samen winnen, samen verliezen en samen plezier hebben. Daarnaast train je je conditie, techniek en inzicht. Ik vind het een geweldige sport.”

Zijn voetbalcarrière begon bij SVD in Dalfsen. Hier speelde hij van zijn achtste tot zijn eenentwintigste en eindigde in het eerste. “Toen werd er in Vilsteren een voetbalclub opgericht en ging ik daar naartoe, omdat het veel dichter bij huis was. Na een paar jaar ben ik overgestapt naar OVC21 in Ommen. Niet omdat het in Vilsteren niet leuk was, maar omdat ze bij OVC21 op hoger niveau speelden. In seizoen ’85-’86 heb ik daar in het eerste gespeeld. Het seizoen erop kwamen de trainingstijden me slecht uit en heb ik een jaar zaalvoetbal in Ommen gedaan. Ook daar speelde ik in de hoofdklasse.”

Daarna besloot Von Martels dat het tijd werd om eens een andere sport te proberen. Hij ging op hockey en speelde vier jaar lang met veel plezier. “Dat deed ik in Zwolle, vanwege het kunstgras. Het leek me een goede gelegenheid om eens te ervaren hoe dat beviel.” Toch bleef de voetbal trekken. Na vier jaar hing hij zijn stick in de wilgen en keerde terug naar VV Vilsteren. Hij begon in het eerste en daalde daar in de loop der jaren naar het vierde. “Ik train niet meer, want de training valt op dezelfde avond als de fractievergaderingen. Ik vind dat wel heel jammer, maar naast het wethouderschap ben ik boer en heb ik een gezin. Je kunt gewoon niet alles doen. Maar op zondag sla ik geen wedstrijd over.”

Diep in zijn hart zou hij het liefst een beroep willen hebben dat moet sport te maken heeft. “Als ik geen boer was, zou ik sportjournalist zijn geworden. Ik vind sport leuk en belangrijk, en bewegen gezond. Eigenlijk beweeg ik op dit moment te weinig. Door het wethouderschap heb ik minder tijd om zelf mijn handen uit de mouwen te steken op onze boerderij en ook minder tijd om te sporten. Maar je hoort mij niet klagen hoor. Alles wat ik doe, doe ik met plezier.” Hij lacht. “Mijn contract met VV Vilsteren loopt nog tot 2035. Zolang blijf ik daar, tenzij ik natuurlijk elders een beter contract krijgt aangeboden.”

Wil jij ook wat vertellen over jouw sport? Stuur dan een mailtje naar e.ekkelkamp@nucentraal.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.