ik sport jij ook lex van der gijs

Dertig minuten per dag bewegen en het liefst nog een paar keer per week intensief. Dat is de minimale norm voor een verhoogde kans op gezond ouder worden. Nu kan dat op alle mogelijke manieren. De één is dagelijks te vinden in de sportschool, de ander wandelt af en toe en weer een ander haalt voldoende beweging uit het poetsen van huis en haard. Vechtdal Centraal is nieuwsgierig: op welke manier beweeg jij?

Lex heeft altijd gesport. Al op de middelbare school en tijdens z’n studententijd speelde hij hockey, was hij een enthousiast zeiler en een snelle korteafstandloper. Tijdens de opbouw van zijn carrière en gezin deed hij het wat rustiger aan, maar vanaf z’n dertigste begon hij regelmatig langere afstanden te lopen. “Hardlopen was toen nog niet erg gebruikelijk en ik werd dan ook geregeld nageroepen. Desondanks liep ik gewoon door, want het was voor mij echt een uitlaatklep ter compensatie van een stressvolle baan met lange werkdagen en veel buitenlandse reizen”, vertelt hij. Tot zijn zestigste liep hij 25 procent van de tijd in het buitenland. “Het voordeel van hardlopen is dat je het overal kunt doen, je hebt weinig mee te nemen en als je door een jetlag vroeg wakker wordt, heb je al gesport voordat de werkdag begint. Bovendien zie je ontzettend veel leuke dingen onderweg en leer je de culturen van andere landen van dichtbij kennen.”

Op zijn zestigste besloot Lex te stoppen met zijn werk, om zijn wensen te vervullen nu hij het lichamelijk nog goed kon. “Allereerst zeilde ik in 4 weken vanuit het Caribisch gebied, via Bermuda, de Atlantische Oceaan over naar Europa. Een mooie ervaring”, vindt hij. “Je leert tijdens zo’n tocht je eigen en andermans grenzen kennen en je merkt hoe belangrijk teamwork is om letterlijk en figuurlijk te overleven op zee.”

Het jaar erop fietste hij per mountainbike samen met zijn in China woonachtige zoon Marc en diens Chinese zakenpartner vanuit Lhasa in Tibet over de Himalaya naar Kathmandu. ‘Een bijzonder boeiende maar zware tocht, ook door de ijle lucht op grote hoogte. Per dag legden we 85 km af over passen tot 5.500 meter hoogte. Het was ‘s nachts min 10 en overdag plus 25 graden. Onderweg besloten we om ook naar het basiskamp van de Mount Everest (op 5.600 meter) te fietsen om dat eens mee te maken en ook hoe het voelt om op driekwart van de hoogste berg ter wereld te staan”, vertelt hij. “Indrukwekkend. Zoiets kun je alleen maar doen als je een heel goede conditie hebt.”

En die had hij, dus liep hij een paar maanden later samen met zijn zoon een marathon in Macau (bij Hongkong) waarbij de temperatuur opliep tot 30 graden. “Binnen 4 uur afgelegd, maar ik was wel behoorlijk total loss door de warmte. Dat volbreng je alleen als je conditioneel en lichamelijk heel sterk en gezond bent.”

Weer een jaar later beklom hij de Kilimanjaro, met 6000 meter de hoogste berg in Afrika. “In 4 dagen klommen we naar de eeuwig besneeuwde top en weer terug. Ook zwaar vanwege de grote hoogte en ijle lucht, maar een ervaring die ik niet had willen missen.” Lex vraagt zich vaak af waarom niet veel meer mensen gaan bewegen en sporten. “Zelf ben ik gelukkig nooit ziek geweest, op een verkoudheidje of griepje na. Ja, je hebt wel eens spierpijn of een blessure, maar dat valt in het niet bij al het moois dat je door sporten terugkrijgt: namelijk gezondheid en kwaliteit van leven. Dat gun ik iedereen, maar je moet er wel wat voor doen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.