honden springen zoeken en arresteren

Door Erwin Dijk – “Het is hartstikke mooi om met zo’n hond bezig te zijn en te zien wat ze allemaal kan,” aldus de trotse eigenaar.

Holsappel (24) is lid van de Politiehondenvereniging ‘Sport tot nut’ uit Dalfsen. “Het doel van onze vereniging is om politiehonden op te leiden,” zegt voorzitter Gert Boerman. “Onze leden kopen een hond als ze nog puppy zijn en proberen ze vervolgens in een jaar of drie af te richten. Als ze uiteindelijk het certificaat van de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV) hebben gehaald, kan de eigenaar zelf kiezen of hij of zij de hond wil verkopen. Dat kan bijvoorbeeld aan een politiekorps of aan een beveiligingsbedrijf. Voor ons is het hobby en we zijn dus niet verbonden aan bijvoorbeeld de politie.”

De Zwollenaar Holsappel – tegenwoordig woonachtig in Rouveen – kocht Isa als pup en ging direct met haar aan de slag bij Sport tot nut. “Het eerste jaar gaat het er vooral om dat de hond sociaal wordt en dus goed met andere honden kan omgaan. Daarna kun je fanatiek gaan trainen, zodat hij in de loop der tijd steeds meer oefeningen kan uitvoeren. Het beste is als je de hond op verschillende terreinen laat werken, zodat hij zich overal op zijn gemak voelt.”

Minimaal twee keer per week traint Holsappel met Isa en zijn nieuwe Mechelse Herder Dani op het terrein van Sport tot nut aan de Welsummerveldweg. De andere zijn leden zijn daarbij erg belangrijk, want volgens Boerman begin je ‘in je eentje niks’. “Je hebt altijd andere mensen nodig, bijvoorbeeld iemand die het beschermende pak aantrekt en zich door de hond laat grijpen.”

Na drie jaar trainen mochten Holsappel en Isa vorige maand hun examen voor het certificaat Politiehond 1 afleggen. Dat behelsde een flink programma met alleen ’s ochtends al oefeningen als springen, zoeken, volgen, ‘afliggen’, zwemmen en apporteren. “Dat gebeurt allemaal zonder riem en het geven van correcties is uit den boze,” aldus Holsappel. ’s Middag kwam het zwaardere ‘pakwerk’ aan de orde, waarbij Isa onder meer gewapende vluchtende personen moest grijpen. Ook moest de Hollandse Herder consequent voedsel weigeren, want ‘ze mag natuurlijk geen eten van vreemden aannemen.’ Dat alles deed het duo dusdanig goed dat ze het certificaat meer dan waard waren.

Ondertussen demonstreert Holsappel een spectaculaire oefening waarbij Boerman in het beschermende pak gegrepen wordt door de aanstormende Isa. Pas wanneer de baas ‘Isa, laat los!’ roept, gaat Isa blaffend bij de ‘arrestant’ zitten, zonder hem uit het oog te verliezen. Ondanks de uitstekende band met zijn hond, gaat Holsappel toch proberen om Isa te verkopen. “Het is voor de hond het leukste als hij ook echt dit werk kan gaan doen. Het is geen hond die graag de hele dag in de mand wil liggen.”

Boerman wil tenslotte nog een oproep doen. “We hebben niet zo’n grote vereniging, dus nieuwe leden zijn altijd welkom.” Geïnteresseerde hondenliefhebbers die eens een kijkje willen nemen bij de Politie Honden Vereniging, kunnen contact opnemen met secretaris René Volkerink (0613268582).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.