hoe kinderen leren om te gaan met honden

Feest was het bij Hondenschool Happy Tails in Beerzerveld op woensdag 23 november. Maar liefst 19 kinderen kwamen met hun honden naar de hondenschool om daar een echte les met hun eigen honden te komen doen.

Karen Mulders leerde ze eerst met gecertificeerde Happy Tails therapiehond Mr. Jones hoe ze moeten aaien, hoe een hond te benaderen, hoe je kunt zien of hij blij, bang of boos is en hoe je kunt borstelen. Verder liet Karen samen met Mr. Jones zien hoe je wel en hoe je niet met een hond moet communiceren, wat een hond wel en wat hij niet begrijpt. Daarna mochten de kinderen met hun eigen honden aan de slag.

Ze leerden hun eigen honden te aaien, contact te maken, te spelen, hoe hun hond een speeltje los kan laten, de zit, de af, lopen aan de lijn zonder te trekken en als klap op de vuurpijl een paar gave kunstjes. Er deden een paar hele jonge puppen mee, maar ook een paar puber honden. Toen de puppen moe waren, mochten die kinderen met een Happy Tails hond werken. Daarna was er tijd voor wat lekkers in de kantine. De 6 jaar oude Amy liet vervolgens nog een demonstratie dog frisbee met haar hond Grace zien, zodat de kinderen kennis konden maken met een enorm leuke hondensport voor zowel hond als kind. Karen sloot af met een frisbee demo met Spice. Een zeer geslaagde middag.

Happy Tails houdt bij voldoende animo een paar keer per jaar een speciale kinderles. Heel leuk, maar vooral ook heel erg nuttig. Kinderen zijn overigens altijd van harte welkom op de hondenschool. Met name de eerste anderhalf jaar in het leven van een hond is het vreselijk belangrijk honden goed te leren omgaan met kinderen van allerlei leeftijden. Dagelijks mogen de kinderen helpen met vuurwerktraining, aairondjes, rennen, handen schudden, et cetera.

Behalve de buitenpoes Hannah die alle cursisten en honden al opwacht op de parkeerplaats, heeft Happy Tails sinds kort ook een kantinepoes, Kiki. Poes Kiki is volledig getraind om in de groepen te werken. Ze loopt los tussen de kleine puppen, speelt met de puppen, geeft heel goed grenzen aan, loopt zowel binnen als buiten in de groepen aan de riem om honden goed te leren omgaan met poezen en ze wordt ingezet als therapiekat voor honden die katten najagen. Samen met Kiki werken ook pony Fly, de schapen, de konijntjes en de kippen dagelijks in de groepen, met als doel honden zich te leren beheersen als ze wandelende, rennende en fladderende dieren zien en eigenaren te leren hoe ze met de hond om moeten gaan in moeilijke situaties.

Opleidingscentrum en Hondenschool Happy Tails – Hondentraining en -scholen

Beerzerhaar 37, 7685PR Beerzerveld, 0523-250833, www.happytails.nl