Home / archiefcentraal / excelsior met adelya malikov naar hoger niveau

excelsior met adelya malikov naar hoger niveau

Door Nanda van Spijker – Het was nog even spannend of Kleinkoor Excelsior Ommen haar jaarlijkse concert zou geven, nadat de vorige dirigent aangaf te willen stoppen voor de zomervakantie. Excelsior zocht een dirigent die het koor naar een hoger niveau brengt en heeft die gevonden in de Ommense Adelya Malikov. “Wij zijn ontzettend blij met haar, het is erg fijn om met haar te werken,” aldus het Kleinkoor.

Het Kleinkoor Excelsior Ommen is blij met de nieuwe dirigente. Sinds september zwaait Adelya Malikov uit Ommen haar dirigeerstokje voor het gemengde zangkoor. “Het was voor mij wel even wennen, het koor heeft ten slotte een hele geschiedenis van bijna vijfentachtig jaar. Ik moest me daar wel even in verdiepen,” spreekt Adelya.

Zelf heeft Adelya ook een bijzondere muzikale geschiedenis. Afkomstig uit Tatarstan, een autonome republiek binnen Rusland, is Adelya geboren in de stad Kazan. Vanaf haar zesde jaar kreeg ze na schooltijd muzikale opleiding. “Dat betekende toen als klein meisje dat ik heel serieus en hard moest werken. De studie duurde in totaal zeven jaar, waarvan ik vijf dagen in week bezig was met pianolessen, zang en koormuziek. Daar kwam dan ook nog de theorie bij. Maar dan ben je er nog niet. In Rusland geldt als regel dat na het volgen van de muzikale opleiding, het niet mogelijk is om door te stromen naar het conservatorium. Daar moet je nog vier jaar college voor volgen.”

Nadat Adelya haar college had afgerond, was ze bevoegd om les te geven. “Op scholen gaf ik muziekles, maar ik kwam er na een paar jaar achter dat het niet echt iets voor mij was. Ik besloot om verder te studeren en op ‘Kazan Academy for Culture and Arts’ studeerde ik af op piano en koordirectie.” Lachend voegt Malikov er aan toe dat ze toen niet echt van plan was om zich te richten op het geven van pianolessen en het begeleiden van koren. Dat lag ten grondslag aan de grote concurrentie en corruptie bij koren in Rusland. “En uiteindelijk is het toch op mijn pad gekomen. Het moederschap heeft het mij er toe gezet om pianolessen te geven. Ik woonde inmiddels in Nederland en was de taal nog niet machtig. Mijn eerste leerling zal het best moeilijk hebben gehad, want ik wist mij innertijd niet goed te verstaan.”

Door de vele reizen van haar man Azat kwam het echtpaar met baby uiteindelijk terecht in Ommen. Daar viel Adelya, zo ook haar man, als een blok voor de Hanzestad en sloot deze in hun harten.

Het nieuwe leven in Ommen beviel haar prima, maar ze had niet veel contacten in verband met de zorg van haar kindje. Toch miste ze dat contact. Het Gospelkoor in Ommen zocht een pianobegeleider en zo kwam ze terecht in de wereld van zangkoren. “Zodoende hoorde ik van andere koren en werd ik vaker als pianobegeleider gevraagd, of vervanger van dirigenten. En met het woordenboek op de piano, als ik soms niet uit mijn woorden kwam. Ondanks dat het begeleiden van koren niet gepland stond, is het toch op mijn pad gekomen, heel bijzonder,” vertelt de dirigente.

Een voormalig projectkoor uit Almelo, vrouwenkoor met Byzantijnse liturgische gezangen en Russische volksliederen op het repertoire, was op zoek naar een repetitor. “Mijn stijl sprak het koor aan, ze vonden mij een leuk persoon en daarmee was de basis gelegd voor het ontstaan van het Russisch Vrouwenkoor Radujsja, waar ik nu nog voor dirigeer.” Vrouwenkoor Radujsja en Kleinkoor Excelsior zijn koren die hoofdzakelijk a capella zingen en studeren. “Het is prima om met begeleiding te zingen, maar in regel wil ik streven naar tachtig procent studie van a capella en pas bij de laatste repetities met piano, om zo zeker te zijn van de te zingen akkoorden. Ik wil dat het koor luistert naar elkaars stemmen en zich niet optrekt aan de muzikale begeleiding.”

Haar plannen voor Kleinkoor Excelsior zitten vooral in het willen professionaliseren van de zangtechnieken en het muziekniveau. “De muziek in de map is prachtig, maar sommige muziekstukken zijn ingewikkeld en dat niveau wil ik graag omhoog krikken.” Dat het ook de wens van het koor is, wordt beaamt door de voorzitter Geja IJmker. “We zoeken een dirigent die ons naar een hoger niveau brengt, dat hebben we in haar gevonden. Het is erg leuk om met haar te mogen werken. Wat het koor ook kan gebruiken zijn meer mannen.

Na het concert is het een mooi moment om nieuwe leden te verwelkomen. We beginnen dan met het ophalen van de basis en het instuderen van nieuwe stukken,” aldus de voorzitter. Kleinkoor Excelsior oefent iedere donderdagavond van 19.45 tot 21.45 uur in de Julianaschool in Ommen. Op zondagmiddag 20 november om 14.30 uur geeft het Kleinkoor Excelsior een concert met gastkoor Radujsja uit Almelo in de H. Willibroduskerk in Vilsteren. Wil je deel uitmaken van het koor neem dan contact op met Han Eijgelaar via h.i.eijgelaar@hetnet.nl of (0529) 453596 of kijk op www.kleinkoorexcelsiorommen.nl.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.