Home / archiefcentraal / een persoonlijk tintje in een tijd vol verdriet

een persoonlijk tintje in een tijd vol verdriet

Als eerste in het Vechtdal biedt Uitvaartverzorging en Begeleiding Vechtdal doodskisten waarvoor geen bomen meer gekapt hoeven te worden. “De kisten van Life Art zijn gemaakt van het afval van suikerriet. Deze houtachtige vezel wordt verwerkt tot een materiaal van ongeveer een centimeter dik, aan weerskanten afgedekt met een toplaag, waarop iedere gewenste afbeelding worden gedrukt”, vertelt begrafenisondernemer Jan Slagter. “Wij hebben hier als voorbeeld de Vechtdalkist staan, compleet met molen en wulp, maar je kunt er van alles van maken. Ik heb er onlangs eentje geleverd met een prachtige vakantiefoto van van een zonsondergang, met daaroverheen weer een mooi gedicht, maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een familiefoto mee het graf in te nemen. Alles kan.”

Hoewel de kist oogt als van dik karton, is het materiaal volgens Slagter oersterk. “Er wordt een draagkracht gegarandeerd tot maximaal 250 kilo en eenmaal in gebruik gaan ze minstens net zolang mee als de traditionele kist. Het materiaal is echter meer duurzaam. Er hoeven geen bomen voor te worden gekapt en er worden ook geen metalen bij gebruikt, want de handvaten zijn gemaakt van hetzelfde materiaal. De kist vergaat op den duur dus totaal. Qua gebruik merk je geen verschil, terwijl je hiermee toch zo rond de 60 procent op de uitstoot van CO2 bespaart.”

Volgens Slagter helpt een gepersonaliseerde kist ook bij de verwerking van de nabestaanden. “Je bent op een heel andere manier bezig met het regelen van de uitvaart, zelfs wanneer dat je eigen begrafenis betreft. Je neemt afscheid en je bent bedroefd, maar juist door het zoeken naar foto’s, afbeeldingen en eventueel gedichten, kijk je ook naar het leven dat geleefd is. Het helpt om op een heel persoonlijke en kleurrijke manier afscheid te nemen.”

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.