Home / archiefcentraal / canon van dalfsen

canon van dalfsen

Nadat hij tijdens de officiële presentatie van de Canon van Dalfsen deed voorkomen dat hij de boeken in zijn fietstas had laten zitten, toverde hij een kanon met een ‘K’ tevoorschijn die de Dalfser Canon officieel lanceerde.

Het was al met al een hele klus waaraan ruim twee en een half jaar is gewerkt, maar het resultaat stemt de zeskoppige redactie en de zestien geschiedschrijvers tot grote tevredenheid. Een handzaam boekje, voorzien van illustraties, waarin de geschiedenis van Dalfsen in een notendop beschreven wordt. Beginnend in de prehistorie en eindigend bij Olympisch kampioen Erben Wennemars.

Hans de Boer, voorzitter van de Historische Kring Dalfsen, prijst de inspanningen van de werkgroep. “In Ommen kreeg de werkgroep 20.000 euro om een Canon te maken, wij moesten het zonder budget doen. Met uitzondering van de drukker, heeft iedereen hier zich belangeloos voor ingezet”, zegt hij. “Het doet ons wel een beetje pijn dat de geldstromen van Dalfsen ons steeds voorbij gaan. En dat terwijl wij met 1100 leden en 14 actieve werkgroepen één van de grootste verenigingen in de gemeente zijn. Tel je afdeling Nieuwleusen daarbij, dan kom je al snel aan de 2000 leden, die werk verrichten waarvoor de gemeente ons alleen maar dankbaar kan zijn. Want dankzij al deze vrijwilligers wordt de geschiedenis van Dalfsen niet alleen vastgelegd, maar blijft deze ook bewaard voor de generaties na ons.”

Burgemeester Han Noten roemde op zijn beurt de inzet en zelfstandigheid van de stichting. “Wij zijn trots op u als vereniging. Maar u heeft pech dat u een vereniging bent in Dalfsen, want wij vinden dat verenigingen onafhankelijk moeten zijn en zichzelf moeten bedruipen. Dat is vervelend, maar heeft als voordeel dat we weinig belasting betalen. En we ervaren wel degelijk de maatschappelijke betekenis van een vereniging als deze. Bijkomend voordeel is dat jullie plezier hebben in wat jullie doen en dat de samenleving daarvan kan meeprofiteren.”

Buiten deze kleine schermutseling om, waren het vooral blije gezichten in de foyer van het gemeentehuis. Ondanks het vele werk, hebben de vrijwilligers veel plezier beleefd aan het maken van het boek. Voor de opmaak en het persklaar maken, kregen ze zelfs hulp uit Ommen. “Ja, wij als Ommer en Dalfser historici werken allang samen”, grapt Ommenaar Henri Jutten. “Toen ik van Ab Goutbeek hoorde dat er technische problemen waren met het aanleveren van de artikelen, heb ik aangeboden om te helpen. Dat was al met al nog best heftig, omdat er op aanwijzingen van de IJsselacademie steeds aanpassingen kwamen en er steeds nieuwe vensters tussen moesten. Zo steeg het aantal afbeeldingen in de laatste twee weken van 60 naar ongeveer 160. Het resultaat is mooi, maar ik heb vooral bewondering voor de vrijwilligers van de Historische Kring Dalfsen, die hier al die jaren zo hard aan hebben gewerkt.” Wie een exemplaar wil hebben moet snel zijn, want reeds in de voorverkoop is de helft van de boeken al verkocht.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.