bij het nkv heeft de jeugd heeft de toekomst

Door Nanda van Spijker – Het gaat goed met de Nieuwleusener Kleindierteelt Vereniging (NKV). Na een periode van minder leden en geen geschikte ruimte had de vereniging tijdelijk onderdak bij OKPV in Ommen. De beslissing om weer zelfstandig te zijn voelt goed bij de vereniging, dat blijkt uit het aantal toegenomen inzenders. “Er zit weer groei in,” vertelt Wim van der Veen, secretaris NKV.

Tijdens de zevenenveertigste verenigingsvoorstelling groeide het aanbod, in verhouding tot voorgaande jaren. Maar zo populair als het vroeger was, is de show volgens Van der Veen niet meer. “Op hoogtijdagen hadden we toen zo’n 450 dieren aan hoenders, dwerghoenders, oorspronkelijke duiven, sier- en watervogels, konijnen en cavia’s tijdens de tentoonstellingen. Vorig jaar op zo’n 150 en nu zitten we op de 200. Er zit gelukkig weer groei in.” Wat iedereen in de vereniging deelt is de liefde voor de dieren, al heeft de een het meer bij de haren en de ander bij de veren. De vereniging telt 35 leden waarvan 20 leden behoorlijk actief zijn met het aanleveren van dieren, waaronder de zes jeugdleden. “Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst” vertelt Van der Veen. “We zijn trots op onze zeer actieve jeugdleden die bijzonder goed presteerden tijdens de landelijke jeugdshow in Laren in Gelderland.”

Annemijn de Graaf, Erwin de Boer, Iris van der Veen en Bart Nijboer wisten samen met 10 geselecteerde dieren zo’n hoog gemiddelde te behalen dat het NKV daarmee de titel Nederlands Kampioen kreeg. “Bart is een actief jeugdlid met een goede inzet voor de club. Zijn inbreng van Vlaamse reuzen doen het erg goed. Hij wint regelmatig prijzen, ook op landelijke tentoonstellingen,” zegt van der Veen. Ook ditmaal is Bart met zijn Vlaamse reus in de prijzen gevallen samen met de cochinhoender van Iris van der Veen en de vorwerkkriel van Julian Kragt voor het mooiste dier.

Begeleiding krijgt de jeugd volop vanuit het bestuur, ze krijgen hulp bij het selecteren van pluimvee en pelsdieren en worden regelmatig meegenomen naar tentoonstellingen. Bart zit al drie jaar bij de club. “Het is er gezellig. Altijd weer spannend wanneer een konijn voldoet aan de eisen van de keuring, want de konijnen van andere jeugdleden zijn ook heel goed. Vorig jaar was ik clubkampioen en ben ik tweemaal jeugdkampioen geweest met hetzelfde konijn.” Een Belgische fokker vroeg Bart om een bod uit te brengen, vertelt moeder Bernadette. “Maar daar is geen sprake van.” Binnenkort gaat Bart naar Utrecht, waar de grootste konijnententoonstelling van Nederland plaats vindt. “Daar zal hij een zware dobber aan hebben,” denkt de secretaris. “Er is daar een grote concurrentie aan 400 Vlaamse Reuzen.”

Van concurrentie binnen de regio spreekt van der Veen liever niet. “Het zijn eerder collega’s. Als je lang in één bloedlijn zit moet je de lijn verversen en dan is een goed contact belangrijk. Een beetje strijd mag er dan wel zijn, dat maakt het juist spannend.” Alle aanwezige dieren zijn geregistreerd en hebben een entverklaring voor pseudovogelpest. De Nieuwleusense vereniging had een moeilijke periode toen de regering hen indeelde bij de Beroeps Pluimveehouderij en de uitwisseling van dieren onmogelijk maakte ten tijde van de vogelgriep. Sinds een aantal jaren zijn de maatregelen versoepeld voor het hobbyfokken.

Bij de zestienjarige Annemijn de Graaf is het fokken van Pool Blauwogen met de paplepel ingegoten. “Ik heb nu vijf jaar eigen konijnen, daarvoor deed ik het samen met mijn vader en opa. Ik vind het leuk om met deze Pooltjes bezig te zijn. Ik kan er mijn gevoel in kwijt. Mijn vriendinnen vinden het schattige diertjes, en kunnen zich vinden in mijn passie.” Haar wijlen opa, Jac. de Graaf, creëerde in 1984 ‘de Hulstlander’, een wit konijn met blauwe ogen door Witte Weners en Blauwoog Polen te kruisen. Inmiddels zijn de nakomelingen van dit erkend ras vanuit de Den Hulst ook in Amerika te vinden.

Burgemeester Han Noten opende de show en zette hij leden en jeugdleden in het zonnetje met het uitreiken van de ere-prijzen. Noten sprak zijn bewondering uit over de jeugd. Het deed hem goed om de leuke kanten van de jeugd te zien door middel van hun liefde voor de dieren tijdens de tentoonstelling. “In mijn studententijd had ik wel konijnen, met het fokken hield ik me niet bezig. En waren ze zeker nooit zo fraai”, zegt de burgervader. Informatie of lid worden van de vereniging kan via Jan van der Veen via nkv-nieuwleusen@hotmail.com of (0529) 483543.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.