bewoners vinden zich in herinrichting stationsweg

Door Erna Ekkelkamp – Na de eerste schrikreactie over de herinrichtingsplannen klommen de buurtbewoners rond de Stationsweg direct in de pen en meldden zich met een door 180 sympathisanten ondertekend bezwaarschrift bij de gemeente Ommen. Het resultaat was een adviesgroep bestaande uit vertegenwoordigers van bewoners uit Ommen Zuid, de Fietsersbond en de gemeente Ommen, die werden uitgenodigd een eigen versie van de plannen te maken.

Volgens Gerrit Westerman, de vertegenwoordiger van de buurtbewoners, leken de plannen die in juni werden gepresenteerd op het eerste gezicht wel aardig, maar bleken ze bij nader inzien vol veiligheidsrisico’s te zitten. “Een tweebaansfietspad is absoluut niet handig en levert enorme gevaren op bij het oversteken. Toen de plannen gepresenteerd werden, dachten veel mensen dat het al een gelopen race was. Maar toen we met onze bezwaren bij de gemeente kwamen, werd ons tot onze opluchting meteen aangeboden om als werkgroep met een aangepast voorstel te komen”, vertelt hij.

Wethouder Lagas geeft toe dat de procedure niet erg duidelijk was gecommuniceerd. “Bij ‘de nieuwe’ overheid is inspraak altijd mogelijk. Voor ons is dat inmiddels duidelijk, maar we hebben ons niet gerealiseerd dat dit voor mensen die normaal gesproken nooit met de gemeente in aanraking komen, helemaal niet zo vanzelfsprekend is”, zegt ze. “Qua timing kwam het ook allemaal erg onhandig uit. We konden provinciale subsidie krijgen voor deze herinrichting, maar moesten dan wel voor een bepaalde datum met een ontwerp komen. Pas daarna hebben we een informatieavond gehouden, maar die viel weer net voor de vakantie. Dus al met al erg onhandig.”

De buurtbewoners besloten deze ‘procedurefout’ door de vingers te zien en gingen met gezwinde spoed aan de slag, om drie weken later hun eigen versie van de herinrichting te presenteren. “Een pittige klus”, vinden Westerman en John Hoogma (Fietsersbond) achteraf. “We kwamen als werkgroep twee tot driemaal per week bij elkaar, en hebben vanwege de korte tijd waarin het af moest, de plannen niet tot in detail kunnen uitwerken. Maar het plan, zoals het er nu ligt, met vrijliggende fietspaden aan beide zijden van de Stationsweg en een veilige oversteek bij de spoorwegovergang en de Zeesserweg wordt gedragen door alle buurtbewoners.”

De gemeente is blij met de vruchtbare samenwerking, al vonden zij het aanvankelijke plan ook zeker niet slecht. “Veiligheid is een emotie. Als de omgeving het ervaart als niet veilig, dan is het ook niet veilig. Wij vinden de beleving van de mensen heel belangrijk”, aldus projectleider Gerrit Reinders. “Ik wil dan ook een compliment geven aan de werkgroep. Zij hebben hun emoties snel opzij weten te zetten en heel rationeel gezocht naar een oplossing. Wij gaan de voorstellen nu verder uitwerken op technische en financiële haalbaarheid.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.