arjen en annie breien ballen voor bejaarden

Door Erna Ekkelkamp

Insteken, omslaan, doorhalen, af laten gaan. Geduldig helpt Annie Kleinheerenbrink Arjen Boers de grondbeginselen van het breien onder de knie te krijgen. Of hij nog voor de kerstdagen een kerstbal uit zijn vingers krijgt, betwijfelt het duo, maar dat handwerken leuk is, daarvan is ook Arjen nu overtuigd. “Ik vind het leuk om het zelf eens te proberen, want sinds een jaar of anderhalf hoor ik steeds meer mensen praten over breien, haken en patronen. En dat handwerken zo leuk is”, verklaart hij. “Er is momenteel ontzettend veel vraag naar handwerkboeken, maar het boek van de Noorse ontwerpers Arne en Carlos spant de kroon. Dat heeft niet eens in de winkel gelegen. Nog voor ik de doos had uitgepakt, was ik al los.”

Arne en Carlos zijn twee Noorse modeontwerpers die zich hebben gespecialiseerd in het breien van kerstballen. Naast een boek met voorbeelden en patroontjes, staan er ook tientallen filmpjes van het hippe duo op YouTube. Hun ballen zijn voornamelijk gebreid in rood, wit, blauw en groen en voorzien van Noorse motiefjes. Het is even wennen naast alle glitter en glamour die normaal gesproken rond kerst de kop op steekt, maar zo’n boom vol breiballen heeft met de uitstraling van de kerstfeesten van weleer, met veel sneeuw, knapperend haardvuur en spannende kerstverhalen heeft toch echt wel wat.

Ook Annie Kleinheerenbrink van de gelijknamige wolwinkel achter Intertoys besteedt ieder vrij uurtje aan het breien van de ballen. “Het is ontzettend leuk om te doen, je bent er snel klaar mee en het resultaat is geweldig. Het is echt een enorme rage aan het worden. Dat geldt trouwens niet alleen voor het breien van kerstballen, maar voor handwerken in het algemeen”, verklaart ze. “Toen wij jong waren, deed je niet anders dan breien, maar de dertigers van nu hebben het niet op school geleerd. En omdat ze het zelf niet kunnen, leren ze het ook niet aan hun kinderen. Eigenlijk is dat jammer, want in handwerken vind je rust en dat hebben zowel kinderen als volwassenen af en toe even nodig. Gelukkig krijg ik steeds vaker onderwijzeressen in de winkel die breinaalden kopen omdat ze toch weer handwerklessen willen gaan geven.”

Arjen en Annie zijn in elk geval helemaal verslaafd aan het ballen breien. Wanneer hun eigen bomen vol zijn, breien ze verder voor de bewoners van Oldenhaghen. “We hebben bij Bruna een boom in de winkel gehangen, daar hangen we die ballen in, voorzien van een briefje met een wens. We willen die boom vlak voor kerst aanbieden aan de bewoners van Oldenhaghen”, vertelt Arjen. “We hopen dat we hierbij geholpen worden door Ommenaren en roepen iedereen die kan breien op, om ook een bal te breien.” Afhankelijk van de oogst (en de brandveiligheid) zal er een boom vol gebreide ballen in het verzorginsgshuis komen te staan. Maar zijn er genoeg ballen, dan krijgen alle bewoners van Oldenhaghen op eerste kerstdag een gebreide bal, voorzien met wens geserveerd bij het kerstdiner. “Het is een simpel gebaar, iets waaraan iedereen zijn of haar ‘steekje’ kan bijdragen. Dat is toch het ultieme kerstgevoel”, vinden ze. Breiwol is verkrijgbaar bij het Heerenbrinkje, patronenboekjes bij Bruna. Daar kunnen ook de ballen worden ingeleverd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.