alles in beweging met osteopathie

Door Erna Ekkelkamp

Osteopathie is gebaseerd op de filosofie dat alles in een gezond lichaam moet kunnen bewegen. Niet alleen de knie- of ellebooggewrichten, maar ook de spieren, het bindweefsel, de darmen, nieren of het hersenvocht. Wanneer er ergens in het lichaam een blokkade ontstaat, stagneert de beweging. Het lichaam probeert een nieuw evenwicht te zoeken en dat kan klachten opleveren. De osteopaat spoort deze blokkades op en lost deze op met zijn handen. Soms gaat dat heel subtiel, soms is een behandeling juist stevig. Maar volgens Natasha in vrijwel alle gevallen effectief.

Zelf is ze hiervan een schoolvoorbeeld. “Toen ik jaren geleden een veulen van een mini-pony achterin mijn auto tilde, schoot het me in de rug. En wel zodanig, dat ik er jarenlang last van bleef houden. Ik heb van alles geprobeerd, van pillen en fysiotherapie tot allerlei alternatieve therapieën. Na 5 jaar voortdurend pijnlijden, kwam ik bij een osteopaat terecht en die hielp me van mijn klachten af. Ik vond dat zo bijzonder, dat ik me in de osteopathie ben gaan verdiepen”, vertelt ze. “Wat ik erover te weten kwam, sprak me zo aan, dat ik besloot er mijn beroep van te maken. Ik had op dat moment een goede baan als manager in de telecom. Die baan was leuk vanwege het reizen en de mooie auto. Maar vooral vanwege het contact met de mensen. Want het ellenlang vergaderen vond ik helemaal niets.”

Het besluit om zich om te scholen tot osteopaat was gemakkelijker gezegd dan gedaan. “In die tijd kon je in Nederland alleen maar instromen als je gediplomeerd fysiotherapeut was, maar in Engeland kon je de opleiding ook volgen met een andere achtergrond. Het was daar een zware universitaire studie. Het eerste jaar reisde ik op en neer, maar dat was geen doen. Daarna zijn we naar Engeland verhuisd. Uiteindelijk ben ik daar vijf jaar gebleven. Ik heb daar ook een eigen praktijk gehad”, vertelt ze. “Het beviel ons op zich prima, maar toen we kinderen kregen, zijn we teruggegaan naar Nederland, want ik wilde ze toch liever hier op school doen.”

Via Noordholland, kwam de oud-Ommense uiteindelijk weer terecht in haar geboorteplaats. “De osteopaat in Lemelerveld stopte en ik kon zijn praktijkruimte overnemen. Daarnaast zit ik eenmaal per week in het gezondheidscentrum in Ommen.” Natasha behandelt kinderen en volwassenen met de meest uiteenlopende klachten, variërend van lichamelijk tot psychisch. Om mensen nog beter te kunnen helpen gaat ze samenwerken met een cranio-sacraaltherapeut.

“Bij cranio-sacraaltherapie worden niet de ziektesymptomen op zichzelf behandeld, maar de cliënt. De behandelaar schenkt niet alleen aandacht aan de klachten, maar ook aan de mogelijke oorzaken ervan. De cranio-sacraaltherapeut kan een ontspanning van het lichaam bewerkstellen als het de patiënt zelf niet meer lukt. Zij geeft ondersteuning aan het lichaam om overgebleven spanningen, mogelijk veroorzaakt door trauma’s, los te laten. Als lichamelijke klachten ondanks behandeling steeds terugkomen of heel hardnekkig blijken, kan de therapeut naar die emotionele component gaan zoeken. Met behulp van heel simpele en effectieve technieken kan het lichaam deze emotionele spanningen loslaten. De lichamelijke klachten verdwijnen dan ook.” Meer info http://www.pvo-osteopathie.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.