Home / archiefcentraal / we hebben last van licht van lantaarnpalen

we hebben last van licht van lantaarnpalen

Er kwamen ongeveer 200 meldingen binnen van lichthinder. Iets meer dan de helft ging over lantaarnpalen. Sommige melders hebben last van licht dat in hun (slaap)kamer schijnt, anderen maakten melding van lantaarnpalen in het buitengebied die ze overbodig vinden. Ook waren er meldingen over wegen van Rijkswaterstaat (de N50 en A1) met overbodige verlichting en werd er gepleit om openbare verlichting langs wegen ’s nachts te dimmen.

Naast de hinderlijke lantaarnpalen zijn er veel gebouwen die slecht of met teveel licht worden aangelicht. Mensen zijn van mening dat die lampen op middernacht wel uit mogen. Ook kantoorgebouwen waar ‘s nachts de lampen blijven branden zijn een doorn in het oog, evenals de kassengebieden en het licht uit koeienstallen in het landelijk gebied. Dit lijkt een landelijke ontwikkeling, de laatste jaren zijn er steeds meer (gedeeltelijk open) koeienstallen in het buitengebied te zien die licht uitstoten naar de omgeving.

Gedeputeerde Ineke Bakker (Milieu en Wonen) gaat begin november al met Rijkswaterstaat in gesprek over de verlichting langs snelwegen. Natuur en Milieu Overijssel gaat aan de slag met de meldingen en zal de hinder van verlichte koeienstallen bij gemeenten onder de aandacht brengen.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.