Home / archiefcentraal / vrouwenvereniging passage is springlevend

vrouwenvereniging passage is springlevend

Door Erna Ekkelkamp

Hoewel de aanwas van nieuwe leden stagneert, is Passage met ruim 23.000 leden verspreid over het hele land nog steeds een vrouwenvereniging van formaat. Verspreid over 400 afdelingen komen de dames maandelijks bij elkaar om te luisteren en te praten over allerhande zaken die leven in de samenleving en cultuur. Op de regionale ontmoetingsdagen ontmoeten de diverse afdelingen in verschillende provincies elkaar. De Trefkoele in Dalfsen was afgelopen donderdag het toneel van bijna 400 vrouwen uit Overijssel en de Noord-Oostpolder. “Wij komen altijd op de regiodagen”, zegt de Dalfsense Annie van Dommelen. “We zijn hier vandaag met veertig vrouwen uit Dalfsen aanwezig.” Van Dommelen is zolang ze zich kan herinneren lid van Passage. “Vroeger stopte je met werken als je trouwde. Om je te blijven ontwikkelen werd je dan lid van de vrouwenvereniging. Daar werden maandelijks allerlei lezingen gegeven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Daarnaast was het natuurlijk ook gewoon heel gezellig.” En dat is het nog steeds, vindt ze. “Op onze eigen avonden zijn we nog altijd met zo’n zeventig vrouwen. De bijeenkomsten zijn vaak interessant, maar vooral de onderlinge band is mooi. Je bent samen met allemaal gelijkgezinden.”

Net als in de rest van het land, wordt ook de gemiddelde leeftijd van de Dalfser afdeling steeds hoger en dienen zich weinig jonge leden aan. “We vergrijzen. De jonge vrouwen van tegenwoordig werken allemaal en zijn daarnaast druk met hun gezin en sport. Die hebben helemaal geen tijd meer voor zoiets. Bovendien boeit het ze denk ik ook niet echt om een avond naar een spreker te luisteren”, denkt van Dommelen. “Om jongere leden te trekken zouden wij ons programma misschien moeten veranderen en wat meer zelf moeten gaan praten. Maar daar merk je toch echt die generatiekloof: wanneer er bij ons groepsgesprekken op het programma staan, is de opkomst beduidend lager. Dat is de oudere generatie niet echt gewend.”

Maar oud of minder oud, waar veel vrouwen elkaar ontmoeten is het altijd gezellig. Tussen de programmapunten door drommen de dames, voorzien van lunchpakketje, in groten getale naar buiten, om samen in het zonnetje te picknicken op het plein voor de Trefkoele of ze verdringen zich druk pratend rond de verschillende kraampjes die staan opgesteld in de Trefkoele.

EHBO-er Jan Willem Brinkman is als enige man de hele dag van de partij. “Het is echt een gezellige sfeer. Het zijn leuke dames, zo te zien kunnen ze het goed met elkaar vinden”, concludeert hij. “In tegenstelling tot de meeste grote evenementen is er hier voor een EHBO-er maar weinig te doen. Het enige dat ik tot nu toe gedaan heb, is een mevrouw in het oog druppelen vanwege haar staar, dus ik heb een mooi rustig dagje.”

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.