Home / archiefcentraal / vechtdal college komt met vwo in ommen

vechtdal college komt met vwo in ommen

Maandagmiddag werd door Herman ter Buurkes de Vries, de algemeen directeur-bestuurder van het Vechtdal College en wethouder Ko Scheele hiervoor het Regionaal Plan Onderwijsvoorzieningen (RPO) getekend. Er wordt nu daadwerkelijk aan de slag gegaan om de lesroosters in te vullen.

Met de komst van een volwaardig vwo, met lesprogramma’s voor alle vier profielen, gaat er een langgekoesterde wens van de gemeente Ommen en van de school in vervulling. Het Vechtdal College zal een echte streekschool worden en daarmee een visitekaartje zijn voor Ommen. De leerlingen die vanaf 1 augustus 2012 starten op het vwo, kunnen tot en met hun eindexamen in Ommen blijven. De leerlingen die volgend jaar naar 5 of 6 vwo gaan, kunnen echter niet meer van de nieuwe regeling gebruik maken, zij moeten hun school afmaken in Hardenberg of Zwolle. Voorlopig komt er dus slechts één extra klas bij in het huidige gebouw: vwo 4.

Wanneer het leerlingenaantal voor het vwo net zo explosief zal stijgen als dit deed sinds de komst van de volledige havo-opleiding, krijgt het Vechtdalcollege binnen niet al te lange tijd te maken met een huisvestingsprobleem. Volgens Scheele moet er daarvoor zo spoedig mogelijk een oplossing worden gevonden. “Er zijn twee opties, eentje voor nieuwbouw, de ander voor verbouw, waarbij het wettelijk bepaald is dat verbouw voor rekening van de school komt, terwijl nieuwbouw door de gemeente wordt bekostigd”, vertelt hij. “We moeten dus met elkaar om de tafel op de kijken hoe we dat op de voordeligste manier kunnen oplossen. Onze voorkeur gaat er in elk geval naar uit om op de huidige locatie te blijven. De gemeente heeft de naastgelegen boerderij al aangekocht, dus in principe moet dat kunnen.”

In datzelfde RPO waarin het besluit over een vwo in Ommen staat beschreven, is ook een paragraaf opgenomen om het vmbo steviger in de markt te zetten. “Jarenlang was het zo dat 60 procent van alle leerlingen op het vmbo zit en 40 procent op havo/vwo. Die trend verschuift landelijk en naar verwachting ook regionaal, naar 50-50. Dat betekent dat we op termijn een tekort aan technische beroepskrachten zullen krijgen”, zegt Ter Buurkes de Vries. “Het vmbo moet dus aantrekkelijker worden gemaakt en daar willen we samen met scholen en bedrijven in de regio onze schouders onder zetten.” Er is dus op alle fronten werk aan de winkel voor het Vechtdal College. Maar het belangrijkste blijft volgens locatiedirecteur Aart van ’t Veld kwalitatief goed onderwijs. “We scoren nu boven het landelijke gemiddelde en dat willen we graag zo houden. Daar gaan we met ons allen voor.”

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.