ursul de geer neemt de nachttrein

Na Bekentenissen, gebaseerd op het verhaal Bekentenissen van een burger van Sándor Márai, maakt rasverteller Ursul de Geer nu een voorstelling met teksten uit Nachttrein naar Lissabon van de Zwitserse auteur Pascal Mercier. De kunst van het leven is eigenlijk het meest omvattende onderwerp van deze schrijver en filosoof. Deze magistrale roman heeft sinds zijn verschijnen in 2004 een ware triomftocht over de wereld gemaakt.

‘Ieder van ons reist in een afgesloten coupé met vieze ramen, haperende verlichting en defecte verwarming, in een trein van onbekende lengte en twijfelachtige makelij, zonder duidelijke bestemming of dienstregeling, maar met een geheimzinnige conducteur en een grillige machinist, soms razend snel, soms tergend langzaam, via anonieme tussenstations met uit het niets opdoemende perronopzichters door duistere tunnels, totdat het voertuig definitief tot stilstand komt.’

De leraar Raimund Gregorius verlaat plotseling, midden in de les zijn klaslokaal. Hij laat zijn geordende leven achter zich en vertrekt nog diezelfde nacht met de trein van Bern naar Lissabon. De aanleiding voor deze drastische stap is een boek van Amadeu de Prado, dat hij bij toeval in handen heeft gekregen. Amadeu is een Portugese arts die zo indringend schrijft over de diepste ervaringen in het leven van de mens, dat Gregorius er niet meer van loskomt. In Lissabon gaat hij op zoek naar sporen van De Prado en komt hij in contact met mensen wier leven vervlochten is geweest met dat van deze raadselachtige man. Hierdoor wordt de geschiedenis van de arts duidelijk; een man die deel uitmaakte van een verzetsgroep tegen de dictatuur van Salazar.

De tekst van Pascal Mercier is bewerkt door Ursul de Geer. De voorstelling wordt gespeeld door Ursul de Geer en een pianist. Kaarten: euro 17,50, reserveren alleen via reservering@gashouderdedemsvaart.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.