Home / archiefcentraal / uit het gemeenthuis ondanks of dankzij

uit het gemeenthuis ondanks of dankzij

Aan de hand van een van de stellingen werd aan de deelnemers aan de gesprekavonden gevraagd of dat tevreden gevoel nu juist dankzij of ondanks de gemeente is. ‘Doet de gemeente er toe of verprutst zij juist veel ?’ was de vraag. Wat mij op viel is dat er soms een behoorlijke stilte viel; na enig denken kwam er dan wel een positief antwoord voor de gemeente. Kennelijk hebben veel mensen geen scherp beeld wat de toegevoegde waarde van de gemeente Dalfsen is.

Dat is vreemd, omdat ik van nabij weet dat politiek, bestuur en medewerkers ons stinkende best doen om er samen met bewoners, verenigingen en bedrijven iets moois van te maken. En dat het mooi is bleek uit de enquêtes. Maar het wordt dus niet altijd direct toegeschreven aan ons. Hier ligt nog een mooie taak voor ons om daar beter over te communiceren. Los daarvan, zonder arrogant over willen komen, kan ik zeggen dat de gemeente bij heel veel zaken een stevige invloed heeft. Kijk maar eens om u heen in uw dorp. Denk aan de kerntaken van de gemeente op het sociaal domein, welzijn, ruimte, fysieke omgeving en veiligheid.

Veel initiatieven zijn afkomstig van de gemeente of worden domweg door ons of in opdracht van ons uitgevoerd (bijvoorbeeld wegenonderhoud, openbare ruimte). Bij steeds meer taken zijn wij als gemeente wel betrokken, nemen wij initiatief of faciliteren wij zaken. Denk bijvoorbeeld aan de initiatieven voor de kulturhuzen in onze dorpen. Wij spelen daar een verbindende rol, stellen vaak ook nog behoorlijk wat geld beschikbaar, maar het is toch ook steeds vaker de gemeenschappen in onze dorpen die met ideeën komen en deze voor een deel ook uitvoeren. Dat is een ontwikkeling die wij toejuichen. Wij willen de kracht in de lokale samenleving benutten.

Mensen kunnen ontzettend veel zelf, hebben vaak goede ideeën. Voor de vitaliteit in onze dorpen is dat van groot belang. Als gemeente zullen wij die lijn de komende jaren doortrekken. Soms zullen we misschien zelf wel minder dominant worden, bijvoorbeeld door het afschaffen van overbodige regels. Loslaten dus. En soms moeten wij misschien wel dominanter worden, optreden dus. Bijvoorbeeld als jongeren het voor anderen verzieken. En soms kunnen we dingen niet meer alleen en doen wij taken samen met andere gemeenten (waardoor wij minder kwetsbaar zijn) of besteden wij taken uit omdat anderen dat goedkoper kunnen of wij dat specialisme niet in huis willen hebben.

U ziet: de rol de gemeente is aan het veranderen, de wijze van uitvoering ook. Steeds vaker zoeken wij samenwerking met gemeenschappen en partners. Eén ding blijft: wij willen dat het wonen en leven in de gemeente Dalfsen prima in orde is.

Namens Herman Zwart Secretaris-directeur

h.zwart@dalfsen.nl

Lees ook

Aanvraag Corona Noodfonds indienen voor 15 februari 2021

Periode Noodfonds is verlengd tot en met 31 december 2020 DALFSEN – De coronacrisis treft …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.