uit het gemeentehuis ruimte voor de vecht

Zo ongeveer op het moment waarop dit stukje geschreven wordt, is een Enterse Zomp met een Bentheimer zandsteen onderweg naar het Rode Torenplein in Zwolle, in vroegere tijden het handelscentrum voor Bentheimer zandstenen. Met een tjalk wordt de steen verder vervoerd naar Amsterdam. Onder andere het paleis op de Dam werd ooit grotendeels gebouwd met Bentheimer zandstenen. Die stenen werden over de Vecht vervoerd in zompen, boten die niet diep in het water liggen. Toen werd op mens- en windkracht gevaren, dus het duurde wel een paar dagen voor zo’n boot in Amsterdam was. Nu is de zomp uitgerust met een motor en gaat het dus wat sneller. De bedoeling van de tocht is natuurlijk aandacht te vestigen op onze Overijsselse Vecht.

De Vecht krijgt de laatste jaren veel belangstelling, want de rivier moet veiliger en aantrekkelijker worden. Veiliger omdat de klimaatverandering sneller voor wateroverlast kan zorgen, aantrekkelijker met het doel meer mensen het Vechtdal te laten beleven. De waterschappen zorgen samen met de provincie en het rijk voor de veiligheid en provincie en gemeentes proberen de Vecht aantrekkelijker te maken. Samen met de agrarische ondernemers wordt geprobeerd om het karakteristieke van het Vechtdal in stand te houden en te versterken. Belangrijk daarbij is ook dat de landbouw perspectief blijft houden. Dat is goed voor de bewoners, maar ook om recreatie en toerisme een impuls te geven. Dit alles onder de paraplu van Ruimte voor de Vecht. In dat verband werken waterschappen, gemeentes en diverse organisaties samen, onder leiding van de provincie, aan een veilig en aantrekkelijk Vechtdal.

De gemeente Dalfsen vervult binnen Ruimte voor de Vecht een actieve rol. Verschillende projecten zijn in voorbereiding en al die projecten worden voor de helft bekostigd door de provincie. Op dit moment wordt aan twee projecten gewerkt: de haven en de Westermolen. De haven wordt opnieuw ingericht. De uitstraling die de haven krijgt, past bij het toekomstige waterfront. De molen krijgt een opknapbeurt en de ruimtes naast de molen worden gerenoveerd. Die ruimtes zullen gebruikt gaan worden voor een winkeltje en als expositie/vergaderruimte.

In voorbereiding zijn nog het waterbelevingspark gecombineerd met het evenemententerrein en de inrichting van Vechtvliet. Voor het waterbelevingspark moet grond afgegraven worden, voor het evenemententerrein is extra grond nodig. Dat is een mooie win-win situatie. Het water krijgt meer toegang tot de uiterwaard in dat afgegraven deel. De natuur krijgt er nieuwe kansen; kinderen krijgen plekken om er zich te vermaken en ouderen kunnen genieten van de natuur. Het is de bedoeling om Vechtvliet toegankelijker te maken als uitloop- en wandelgebied voor het dorp Dalfsen.

Waterbelevingspark en Vechtvliet gaan over de dijk heen op elkaar aansluiten. Verder maken we op dit moment plannen om de voormalige stortplaats De Stokte te veranderen in pleisterplaats De Stokte. Het moet een openbare ruimte worden die overdag voor iedere inwoner en toerist toegankelijk is met laagdrempelige voorzieningen (picknickbankjes en informatiebord). In combinatie met het geplande voet-fietsveer is dit een welkome aanvulling op de recreatief-toeristische voorzieningen. En het is de bedoeling om een uitkijktoren te plaatsen om het Vechtdal van een grotere hoogte te beleven.

Het grootste project dat een relatie met de Vecht heeft, is natuurlijk het Waterfront. Er is momenteel nog weinig van te zien, maar er wordt hard aan gewerkt. De Raad zal zich in oktober uitspreken over het bestemmingsplan. We hopen dat daarna spoedig met de uitvoering van het plan gestart kan worden. Het belooft goed wonen, winkelen en genieten te worden langs de Vecht. De cichoreifabriek en de witte villa zullen blijven staan. Daar is plek voor cultuur en horeca.

Met al die projecten, een zestal kleine en één grote, wordt de Vecht voor Dalfsen nog belangrijker en worden Vecht en dorp aantrekkelijker voor de inwoners van onze gemeente, maar ook voor elke bezoeker. Voor de middenstand betekent het een belangrijke impuls. Kortom: Dalfsen wordt nog mooier en gezelliger.

Evert Goldsteen, wethouder

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.