uit het gemeentehuis raadsleden

’n moment. Hiervoor heeft elk raadslid financiële kennis nodig om de begroting te kunnen lezen en te vertalen naar de activiteiten die plaatsvinden in de gemeente. Ook moet een raadslid vooruit kunnen denken en visie hebben om te kunnen sturen. Wat voor gemeente zijn we en wat voor soort activiteiten passen bij ons? Dit zijn vragen die weer andere kennis en capaciteiten vragen van een raadslid dan de specifieke kennis van de onderwerpen die hij of zij in portefeuille heeft.

Budgetrecht

Het budgetrecht ligt in gemeenten bij de raad. Dit is verankerd in artikel 189 van de Gemeentewet: ‘Voor alle taken en activiteiten brengt de raad jaarlijks op de begroting de bedragen die hij daarvoor beschikbaar stelt, alsmede de financiële middelen die hij naar verwachting kan aanwenden’. In hetzelfde wetsartikel is bepaald dat alleen uitgaven mogen worden gedaan tot de bedragen die op de begroting zijn gebracht. De essentie van het budgetrecht is dat de raad door vaststelling van de begroting het college machtigt tot uitvoering van de onderwerpen die aan de orde zijn geweest in de begroting. De begroting is daarmee ook de basis voor de bedrijfsvoering en de basis voor de verantwoording via de jaarstukken.

Extreme gevallen

In extreme gevallen kan de raad besluiten de begroting niet vast te stellen. Hiermee geeft zij dan te kennen dat zij het niet eens is met de uitgaven en het gevoerde beleid van het college. In Dalfsen kan de gemeenteraad zich over het algemeen goed vinden in de activiteiten die het college uitvoert. Een extreme situatie waarin de raad de begroting niet vaststelt komt dus niet snel voor, omdat veel van de gemaakte kosten van het beleid voortkomen uit besluiten die al eerder zijn genomen door de raad.

Bezuinigingen

Geen extreme situaties kan toch nog wel discussie en debat geven. Vooral als het gaat om de bezuinigingen. Bij de begroting vorig jaar zijn de voorgestelde bezuinigingen besproken en gewogen. Belangrijk is om tot een evenredige verdeling van de lastenverzwaring te komen, want we willen niet dat de lasten meer op de ene doelgroep gaan drukken dan op de andere. Er zijn vorig jaar keuzes gemaakt waarvan nu de uitwerking duidelijk wordt. Dit wordt ongetwijfeld een punt van discussie. Echter met de overkoepelde kennis van de Dalfser raadsleden gaat deze begroting waarschijnlijk niet veel stof doen opwaaien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.