twintig miljoen extra voor landelijk gebied

Provinciale Staten van Overijssel hebben woensdag 26 oktober in meerderheid besloten 20 miljoen euro extra uit te trekken voor het landelijk gebied om lopende gebiedsprocessen te kunnen afronden. Het voorstel werd gedaan door de coalitiepartijen CDA, VVD, Christen Unie en SGP en kreeg steun van de PVV. Het geld gaat vooral naar structuurverbetering van de landbouw. Hiermee komt het totale bedrag dat de provincie uittrekt voor het landelijk gebied uit op ruim 60 miljoen euro.

Midden vorig jaar zette het nieuwe kabinet alle projecten voor het landelijk gebied stop als onderdeel van de bezuinigingen die het doorvoerde. Even later werd besloten om projecten wel te laten doorgaan waar juridisch verplichtingen voor waren aangegaan. De ruim 60 miljoen euro die de provincie nu zelf uittrekt komt ten goede aan projecten waarmee de provincie niet langer wil wachten omdat het draagvlak voor die projecten dreigt te verdwijnen.

Aanvankelijk lag er een bedrag van bijna 40 miljoen klaar voor projecten in het landelijk gebied. Tal van organisaties die buiten de boot vielen bij de subsidieverlening lieten hun ongenoegen hierover twee weken geleden bij Provinciale Staten blijken. Deze organisaties zien nu alsnog het landbouwgedeelte van hun projecten gehonoreerd. Het gaat daarbij om de projecten in Olst/Wesepe, Staphorst, Enter, Noord-West Overijssel Scheerwolde, Blokzijl/Vollenhove, Losser, Enschede-Zuid en diepenheim.

Daarbovenop wordt nog drie miljoen euro beschikbaar gesteld voor het project de Doorbraak en honderdduizend euro voor de vloeivelden in de Krim. Een meerderheid van de Staten vroeg Gedeputeerde Staten tevens de herijking van de Ecologische Hoofd Structuur (EHS) actief ter hand te nemen en de besluitvorming hierover te laten plaatsvinden in 2012.

LTO Noord Overijssel is blij met dit besluit: “Een goede verkaveling is de basis voor een economisch rendabel agrarisch bedrijf”, aldus Roelof Steenbeek, voorzitter LTO Noord provincie Overijssel. “Het vergroot de gebruiksmogelijkheden van grond, maakt het makkelijker om koeien te weiden en vermindert de trekker-kilometers op de weg”. Met het oorspronkelijke plan van Gedeputeerde Staten zou de verkaveling van ruim 4800 hectare landbouwgrond worden verbeterd. Met de 20 miljoen extra kan ook de landbouwstructuur in Olst/Wesepe, Staphorst, Enter, Noord/West-Overijssel, Losser, Enschede-Zuid en Diepenheim verbeterd worden. De plannen worden wel in afgeslankte vorm uitgevoerd.

Steenbeek prijst de inzet van Gedeputeerde Maij, coalitiepartijen CDA, VVD, ChristenUnie en SGP en de PVV. “Door deze inzet kan de landbouwstructuur in Overijssel verder verbeterd worden. We zien dit als motor voor het realiseren van andere doelen in het landelijk gebied”. LTO Noord Overijssel had er richting de Staten op aangedrongen om geld beschikbaar te stellen voor deze plannen. Veel plannen liggen al klaar waardoor er nu weer stappen gezet kunnen worden. De organisatie verwacht de komende tijd nog een discussie over de ambities en financiering van water- en natuurdoelen in de provincie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.