Home / archiefcentraal / tien jaar nieuwe gemeenten hiep hiep hoera

tien jaar nieuwe gemeenten hiep hiep hoera

Commentaar – Zaterdag werd in Olst-Wijhe een eerste Open Huizen Route verreden. Er komen nog meer duurzame routes. Daarmee geeft de gemeente haar bewoners een cadeautje. Ze bestaat namelijk tien jaar.

Sinds 1 januari 2001 is Heino van Raalte, Dalfsen en Nieuwleusen werden één. Ommen ontsprong de dans. Lettele, Diepenveen, Schalkhaar… het werd allemaal Deventer.

Was de gemeentelijke herindeling niet in 2001, maar in 2011 op de politieke agenda terecht gekomen, dan was het vermoedelijk allemaal niet doorgegaan. Want in die tien achter ons liggende jaren is de politiek keihard afgegleden naar (nog) minder vertrouwen. Inmiddels laat de burger zich niet meer ringeloren. Een politiek schip dat op ramkoers is, wordt gewoon geënterd.

Heel succesvol is het allemaal niet geweest, die gemeentelijke herindeling. Vlees noch vis eigenlijk. Feitelijk is gebeurd wat neutrale mensen destijds al zeiden. De rijksoverheid wilde beter ingerichte gemeenten om zo taken te kunnen decentraliseren. Daar heb je grotere gemeenten voor nodig dan de schaal van Olst-Wijhe of Dalfsen. Dan had je ze net zo goed klein kunnen houden. Dat had een hoop gezeik gescheeld, een hoop minder kwaad bloed gezet, heel wat negatief gedrag voorkomen en uiteindelijk andere samenwerkingsverbanden opgeleverd zoals Olst-Wijhe nu ook al doet met Deventer, Dalfsen en Ommen straks gaan doen met respectievelijk Zwolle en Hardenberg. Ambtenaren uit de steden voeren het beleid uit ten aanzien van bijvoorbeeld de werkloosheidbestrijding. Die hebben daar verstand van.

Tien jaar gemeentelijke herindeling. Reden tot een feestje. Olst-Wijhe bedacht de duurzame fietsroutes. Goed bedacht, een belangrijk thema met plekjes in de hele gemeente. Maar in de uitvoering wordt stiekem niet gepraat over een jubileum. Raalte, zouden ze daar nog een gezellig feestje gaan vieren nu ze tien jaar bestaan? Benieuwd wie er uit Heino met een bloemetje komt. Dalfsen en Ommen zijn er nog steeds niet klaar mee, die waren te klein, bleven te klein en moeten nu weer groter worden.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

Lees ook

PvdA Ommen, klaar voor de toekomst

OMMEN – Het verkiezingsprogramma is klaar, de kandidaten zijn bekend: PvdA Ommen is klaar voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.