spijkerschrift rioolbuizen

De dood van Gadaffi leeft volop in bij ons huis. Op school hebben de kinderen tijdens het schooljournaal de informatie meegekregen. De jongste zit vol vragen, want wie spreekt nu de waarheid? Is dat de nieuwsbrenger of haar klasgenootje wat haar vertelt dat het helemaal niet waar is. Op het internet staan genoeg gruwelijke beelden om haar vertwijfeling te ontkrachten, maar dat wil ik haar niet aandoen. Ik vertel haar het verhaal naar de beelden die ik zie, in genuanceerde vorm.

Mijn zoon raakt vooral getriggerd door de manier waarop de wijlen staatshoofdman is aangehouden. Een wc-rolletje speelt nu de hoofdrol in het leven van de hamster. De hamster is de verscholen dictator en het zaagsel is vervangen door woestijnzand. Fantasie is eindeloos. Het vermomde dier neemt nu zijn dagelijkse toevlucht via een geavanceerd rioolbuizensysteem om de slaapbunker te bereiken. Meerdere malen per dag wordt de constructie herzien op ontsnappingsmogelijkheden. Het verzamelde voedsel ligt als hoge stapels goud opgeslagen op een niet nader te noemen locatie in de kooi.

Gelukkig is het hem niet te doen om het beestje te elimineren. Het hamstertje is zeer geliefd bij zijn zusje en dat zou het einde betekenen van een fijne broer-en-zus-relatie. De bunker groeit gestaag in de woestijn. Vluchtplannen zijn met duct-tape verijdeld. Plots ontstaat er een salvo van schelwoorden en geschut. De jongste doorbreekt de verdedigingslinie om haar huisdier te knuffelen, wat zoonlief totaal heeft verrast.

Woorden knallen als geweerschoten door de lucht. Als een ware vredesambassadrice verschijn ik ten tonele en weet de verhitte gemoederen te bedaren. Onderhandelingen volgen. Door al dit tumult komt de hamster slaperig uit zijn rolletje tevoorschijn. Scharrelt door zijn kooitje, graaft in een hoekje een nieuw slaapverblijf en dommelt weer in. De oorlog is voorbij, winterslaap is begonnen.