Home / archiefcentraal / ropcke zweers biedt hoofdhuidkoeling aan

ropcke zweers biedt hoofdhuidkoeling aan

“Ik had me ingesteld op een koude dag, maar dat viel heel erg mee.” De eerste patiënt die gebruik maakte van de hoofdhuidkoeler in het Hardenbergse ziekenhuis is positief over haar eerste ervaring.

Op basis van uitkomsten van intern onderzoek heeft het Röpcke-Zweers Ziekenhuis besloten om als pilot hoofdhuidkoeling aan te bieden aan de patiënten die op de dagbehandeling oncologie in Hardenberg komen voor hun chemotherapie. Dit apparaat kan in een aantal situaties kaalheid voorkomen of de kans daarop verkleinen. De patiënt kan ervoor kiezen om tijdens de chemokuur gebruik te maken van hoofdhuidkoeling. Door de koeling gaan de bloedvaatjes naar de haarwortels samenknijpen. Hierdoor is er tijdelijk een verminderde bloedvoorziening en daarmee ook geen toevoer van chemomiddelen naar de haarwortels. Dit principe zorgt in veel gevallen ervoor, dat de haarwortel niet beschadigd raakt en niet afbreekt, waardoor kaalheid kan worden voorkomen.

Dubbelmachine

Het apparaat in Hardenberg is een zogenaamde dubbelmachine. Dit maakt behandeling van twee patiënten tegelijkertijd mogelijk. Slechts een paar ziekenhuizen in Nederland gebruiken dit type machine. Momenteel bieden ongeveer 60 ziekenhuizen koeling aan via een enkele machine. Vanuit de gedachte ‘zorg dichterbij beter’ brengt het Röpcke-Zweers Ziekenhuis de mogelijkheid van hoofdhuidkoeling nu ook naar haar patiënten in de regio Vechtdal en Zuidoost Drenthe. Dit is mede mogelijk gemaakt door sponsoring.

Kwaliteit

Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis heeft goede kwaliteit van zorg voor oncologiepatiënten hoog in het vaandel staan. Niet voor niets is het ziekenhuis sinds kort de trotse bezitter van het Roze Lintje van de Borstkankervereniging.

Uit het onderzoek dat het ziekenhuis heeft gehouden bleek, dat juist patiënten die palliatief worden behandeld, behoefte hebben aan behandeling met een hoofdhuidkoeler, ook mannen. “De mens heeft behoefte aan meer dan alleen techniek. Mensen kiezen voor kwaliteit in een moeilijke periode van hun leven”, aldus zorgondernemer Edwin Frenay van ’t Veen. Een ander mooi voorbeeld hiervan zijn de workshops ‘Look good, feel better’, die het ziekenhuis gratis aanbiedt aan haar kankerpatiënten.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.