platgereden egels typisch voor seizoen

Waarschijnlijk heeft het te maken met het voortplantingsseizoen van egels, die van mei tot september loopt. De mannetjes gaan op zoek naar een vrouwtje en breiden hun gebied dan sterk uit. Per nacht leggen ze kilometers af en moeten ze ook wegen oversteken. Bovendien zijn ze in deze periode wat minder alert omdat ze teveel nadenken over een vrouwtje.

Egelvriendelijke tuin

De egelpopulatie in Nederland neemt sterk af en dat komt niet alleen door de verkeersslachtoffers. Het landschap verandert, maar daar kan iedereen volgende de IVN wat aan doen. “De veel voorkomende verstening van tuinen, waarbij alles wordt betegeld en strak omheind, is slecht voor de egel. Veel mensen weten dat echter niet en vinden het jammer dat dit nuttige diertje niet op bezoek komt. Maar als meer tuinen egelvriendelijk worden, gaat het straks weer wat beter met de egels.”

Met een aantal kleine aanpassingen is iedere tuin egelvriendelijker te maken. Zelfs kleine tuinen. Wel is het belangrijk dat de egels dan van de ene naar de andere tuin kunnen en naar omliggende groenstroken. Egels houden van een dak boven hun hoofd. Laat bladeren en een stapel takken in de tuin liggen, hieronder kunnen ze een nest maken. Een composthoop, egels vinden hier slakken en kunnen het als slaapplaats gebruiken.

Plaats een egelhuis in de tuin. Leuk om zelf te maken maar ook kant en klaar te koop. Zorg dat er een opening in de schutting is waardoor egels van de ene naar de andere tuin kunnen lopen. Of liever nog, leg een heg aan. Een hermetisch afgesloten tuin kan niet worden bezocht door egels. Een heg biedt ze ook beschutting (ze mijden als het even kan open velden).

Hoe meer tegels, hoe minder egels. Een terras kan prima maar laat ook groen over in uw tuin. Essentieel voor voedsel en beschutting. Bloemen en planten, zowel hoger als laag bij de grond zijn goed voor egels. Egels vinden het fijn door een dicht begroeide bodem te lopen, deze geeft beschutting.

De egel is een wettelijk beschermde diersoort. Er vallen echter veel slachtoffers in het verkeer, door maaien of branden van vegetatie, doordat ze verstrikt raken in netten of rondslingerend afval, in onafgedekte putten vallen, verdrinken, vergiftigd raken of doordat ze ondeskundig behandeld worden. Egels kunnen in principe goed zwemmen, maar in vijvers met steile of gladde randen kunnen ze gemakkelijk verdrinken. Een plankje, omspannen met gaas, dat vervolgens schuin in de vijver wordt gezet, biedt uitkomst.

De aanwezigheid van egels in uw tuin is gunstig, omdat ze kevers, rupsen en slakken eten. Het gebruik van vergif moet dus zeker achterwege worden gelaten: deze stoffen hopen zich via het voedsel op in de egel, die er vervolgens dood aan kan gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.