oudste tweeling van ommen viert 85e verjaardag

Door Erna Ekkelkamp – Het was voor het eerst sinds decennia dat Aaltje Noeverman-Soepenberg en Dina Stegeman-Soepenberg weer bij elkaar op de verjaardag zaten. Jarenlang vierde de oudste tweeling van Ommen hun verjaardagen met eigen gezin en schoonfamilie en kwamen een dag later bij elkaar op de koffie. Maar nu Aaltje naast Dina is komen wonen, kon het mooi weer eens tegelijkertijd.

Het was een komen en gaat in appartement 103 van het Hoefijzer. Dochters, schoondochters, familieleden en vriendinnen kwamen allemaal langs om de zussen te feliciteren met hun vijfentachtigste verjaardag. Wanneer broer Hendrik Jan binnenkomt, is het gezin compleet. “Ik feliciteer eerst mijn oudste zus”, zegt hij lachend, terwijl hij Aaltje de hand schudt. “Ze is maar een uur ouder dan Dina, dus ik zie haar echt als mijn oudste zus, haha.” Het was volgens de tweeling voor hun moeder een complete verrassing dat ze niet één, maar twee dochters kreeg. “Mijn moeder wist helemaal niet dat ze zwanger was van een tweeling. Toen ik er was en de dokter zei dat er nog eentje kwam, was ze stomverbaasd”, weet Aaltje. “Ze had ook geen spullen voor twee baby’s, maar daar werd vroeger niet moeilijk over gedaan. We lagen gewoon samen in de kinderwagen en de wieg, het ene kind met het hoofd aan het hoofdeind, het andere kind met het hoofd aan het voeteneind.”

Gedurende de basisschool kleedde moeder Soepenberg haar haar dochters altijd identiek. Later liepen zowel hun kleding, als hun levens uiteen. Aaltje trouwde al vroeg en vertrok naar Witharen, terwijl Dina in Ommen bleef, pas op latere leeftijd trouwde en vroeg weduwe werd. “Doordat er veel leeftijdsverschil zat tussen onze kinderen, overliepen we elkaar niet”, vertelt Dina. “Maar het contact was wel altijd goed.”

Dina woont al dertien jaar in het Hoefijzer, Aaltje pas sinds januari van dit jaar. Dat ze naast elkaar wonen, is puur toeval. “Ik stond op de wachtlijst en heel toevallig kwam er een appartement naast mijn zus vrij. Het is helemaal mooi dat ook mijn broer hier woont. We spreken elkaar nu bijna iedere dag”, vertelt Aaltje.

Een bijzondere gast op de verjaardag is overbuurvrouw Jansje Pasman-Olsman. Al vanaf de eerste klas op de lagere school is ze hecht bevriend met de tweeling. “We waren als zussen”, vertelt Jansje. “We waren altijd met ons drieën en wisten alles van elkaar en dat is altijd zo gebleven. Ik vind het heel mooi dat we hier nu allemaal wonen en allemaal nog gezond zijn. Het is toch wel iets bijzonders, zo’n lange vriendschap.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.