jose verlaat de zon voor liefde in nieuwleusen

Door Nanda van Spijker

Toen José op een avond in juli 1989 na zijn werk als bouwvakker wat ging drinken in een café, had hij niet kunnen bedenken dat hij die bewuste avond zijn toekomstige vrouw zou ontmoeten. Lianne Bekendam uit Nieuwleusen was samen met een vriendin op vakantie in de populaire badplaats Carvoeiro in de Algarve, waar zij die avond ook besloten hetzelfde café te bezoeken. “Toen ze mij zag, dacht ze in eerste instantie dat ik een Duitser was met een flinke bos krullend blond haar”, vertelt de Portugees. Het was liefde op het eerste gezicht en de rest van Lianne’s vakantie waren ze onafscheidelijk. Haar vakantie vloog voorbij, maar de liefde bleef en precies een jaar later kwam José naar Nieuwleusen waar de relatie verder voortvloeide. Kerst werd in Portugal gevierd en zo pendelde het prille geluk heen en weer.

Contact werd vooral onderhouden door het schrijven van vele brieven. “Mijn Engels was toen nog niet zo goed, een vriend vertaalde deze brieven voor mij. In maart 1993 ben ik voorgoed vertrokken naar Nederland. Ik had mijn aankomst via een kaart met datum en aankomsttijden naar haar toe gestuurd. Mijn moeder was bezorgd en vroeg: ‘Stel dat er niemand is om je op te halen?’ Maar daar maakte ik mij niet druk om. Achteraf bleek dat de post was verlaat. Lianne was niet op de hoogte van mijn komst. Zodoende was er niemand om mij op te halen toen ik arriveerde op Schiphol. Met haar adres en telefoonnummer in de hand ben ik in een taxi gestapt om mij naar Nieuwleusen te laten brengen.” José had geen flauw benul hoe ver dat rijden was en de taxichauffeur wist het ook niet. “Ik kende Nederland alleen maar van Amsterdam en het Nederlands Elftal. Met handen en voeten heb ik de chauffeur gevraagd of hij Lianne wilde bellen.” Uiteindelijk lukt het om contact te krijgen in Nieuwleusen en heeft zijn nieuwe familie hem opgehaald van het vliegveld. “Lianne was op dat moment op een feest in Ommen en was niet op de hoogte van mijn komst, ze was dan ook zeer verrast toen ze mij zag.

De overstap naar Nieuwleusen bracht heel wat teweeg in zijn leven. “Het inburgeren was een leuke, maar ook een moeilijke tijd. We woonden in bij mijn schoonouders en ik moest op zoek naar werk. Ik heb alles aangepakt om te kunnen werken, maar dat was wel lastig met die taalbarrière. Ook moest ik wennen aan de Nederlandse gewoontes. Door te sporten heb ik veel contacten gelegd. Mijn beslissing om zo snel mogelijk aan te passen aan de Nederlandse cultuur door mijn Portugese afkomst een beetje opzij te zetten heeft daarbij geholpen.”

Het leven in Nederland is best wel gestrest, vindt José. “Dat valt mijn familie op wanneer ik in Portugal ben. Liever vandaag dan morgen is niet een kreet die in Portugal leeft. Daar is het net andersom.” Maar er zijn meer verschillen. “Sneeuw in Portugal is uniek en als het voorkomt, is iedereen vrij. Dus toen ik ’s morgens zag dat het sneeuwde ben ik weer in bed gedoken. Mijn schoonvader vroeg waarom ik niet naar mijn werk ging. Ik begreep hem niet, het sneeuwde toch?” Ook op zijn werk ontstonden weleens komische situaties. “We waren met een klus bezig in het Westen, toen mijn baas riep dat het ‘tiet was om noar huus te goan’. Ik sprak en verstond toen geen dialect, dus ik reageerde niet en werkte verder. Hij riep het nogmaals, maar pas toen hij riep: ‘Stop! Finito! Viel bij mij het kwartje.”

Nu bijna twintig jaar later, is de getrouwde Pereira, vader van twee kinderen en voelt zich een echte Hollander, is gek van Piratenmuziek en Hollandse hits. “Als ik voor familiebezoek naar Portugal ga, is het goed te zien hoe het met iedereen gaat. Maar Nieuwleusen is voor mij de thuisbasis. Hier voel ik me gesetteld tot aan mijn dood,” zegt José. Vanwege zijn voorliefde voor Portugese port en wijn, organiseert hij hobbymatig wijnproefavonden. “Door mijn kennis van port weet ik wat een goede port is en proeven de mensen een exclusief product. Een stukje Portugal. Het is een origineel Portugees product, net als zoute haring in Nederland.” Zin in een Portugese wijnproefavond? José Pereira de Azevedo, Nieuwleusen. Informatie via lpereira@ziggo.nl of bel naar (0529) 484407 of 06 12629225.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.