johan van dientje paaldansen op de vulkaan

Om nou te zeggen dat de stemming in huize Weekers een beetje down is is wel erg zwak uitgedrukt; totale ontreddering is meer accuraat. Fransje aan de keukentafel met z’n spindokter tegenover zich, de halflege fles jenever tussen hen in, de door z’n vriendin binnengebrachte zoutjes onaangeroerd.

Hoe mooi had het vorig jaar allemaal geleken: Staatssecretaris van financiën in een rechts kabinet. Dus vier jaar lang bezuinigen op het plebs, investeren in snelwegen, en als klap op de vuurpijl belastingvrij rijden voor zuinige auto’s. Hij, Frans Weekers als redder van het milieu, begunstiger van de kleine man met z’n zuinige auto, heel Nederland geasfalteerd en dus geen file’s meer. Hij werd de held van de Lage Landen, hij zou na vier jaar melden dat hij vanaf nu z’n nieuwe vriendin ging berijden, en zichzelf een prettige job bezorgen net als Camieleke.

Maar nu was het ondenkbare gebeurd! Een maatregel van de overheid had echt gewerkt! Hij had zelfs beter gewerkt dan hij had gedacht. En we willen wel een beter milieu, maar het mag geen geld kosten, dus had Jan-Kees ingegrepen. Daar ging z’n imago! Natuurlijk was hij nog wel in z’n beste pak bij Jan-Kees langs geweest, maar deze was onverbiddelijk: “Luister Frans, je weet best dat het zo werkt, we voeren een accijnsverhoging in op tabak om het roken te ontmoedigen, maar wel zo dat het niet echt helpt! Want dan kost het geld”.

“Het was gewoon een dom plan”gaat Jan-Kees verder. “Als je iets wil stimuleren, maak je gewoon alle alternatieven duurder, dan lijkt het goedkoper te worden”. Frans sputtert nog wel wat tegen maar zelfs als hij als leer-nicht verkleed gekomen zou zijn, Jan-Kees blijft onverbiddelijk. Wat nu? Ondanks de ¼ liter jenever krijgt de spin dokter een helder idee: ‘Schadebeperking’. “We schaffen de maatregel niet af, we stellen alleen de normen zo scherp dat niemand er aan kan voldoen, behalve een paar hybride auto’s”.

“Ja maar, die zijn veel slechter voor het milieu, met al die accu’s die je moet maken en een paar jaar later weer afvoeren” laat Frans nog een laatste beetje milieubewustzijn blijken. “Onzin” zegt de spindokter, “Wil je het milieu redden of carriere maken ? Bovendien heb je beloofd na vier jaar jezelf de top van het bedrijfsleven in te loodsen, en mij als opvolger te benoemen”.

“En Geert Wilders dan?” wil Frans nog weten. “Hij is nogal pro-auto en wilde ook het kwartje van Kok nog teruggeven”. De spindokter lacht: “Laat Geert maar aan mij over, ik heb nog wel een rapport liggen waaruit blijkt dat er voornamelijk moslims van de regeling gebruik maken, dat zit wel snor”. Een glimlach breekt door op het gezicht van Frans, die spindokter is geniaal! Nog drie jaartjes zwoegen; korter als we het geluk hebben dat Geert Wilders het kabinet opblaast.

“Schat” roept hij opgelucht naar boven. “Maak je maar klaar voor de paaldansact, ik ben er helemaal klaar voor.” Nu maar hopen dat alles, ondanks de drank nog een beetje functioneert.

Johan van Dientje

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.