jaarlijkse teamdag landstede kinderopvang

Wie ben ik, wat zijn mijn waarden en hoe verhouden die zich tot de waarden van Landstede? Zo’n 65 medewerkers van Landstede kinderopvang in Ommen en Nieuwleusen verdiepten zich hierin tijdens de jaarlijkse teamdag op maandag 10 oktober in het Landstede sportcentrum in Zwolle. Ruimte voor ontspanning was er ook: de medewerkers kregen een verwenbehandeling van Mooi & Mode-studenten van Landstede MBO.

“Wij willen dat onze medewerkers zich bewust zijn van hun vakmanschap, hun beroepshouding. Dat zij weten wie ze zijn en wat voor hen belangrijk is om hun werk goed te kunnen doen. Daarom was het dagthema “Dit ben ik”, aldus Margreth Kikkert, leidinggevende van Landstede kinderopvang Nieuwleusen. “Centraal stonden de begrippen identiteit en waarden: die van henzelf maar ook die van de organisatie waar ze werken.”

Eerst onderzochten de deelnemers – pedagogisch medewerkers, de bemiddelingsmedewerkers van het gastouderbureau, leidinggevenden en de pedagogisch coach – wie zij zelf zijn en welke waarden zij belangrijk vinden. Vervolgens ging de aandacht naar de waarden van Landstede en keken ze hoe ze deze met hun eigen waarden konden verbinden.

Kikkert: “Waarden bepalen wie je bent, wat je identiteit is. Dat geldt zowel voor de medewerkers als de organisatie. De gezamenlijke waarden bepalen waar je – persoonlijk en als organisatie – naar toe wilt.” Het leverde verrassende inzichten op, want wie volgens Kikkert een andere bril opzet, ziet de wereld ineens heel anders.

Nadat iedereen uitgebreid met elkaar van gedachten had gewisseld, gingen de medewerkers creatief aan de slag. Ieder koos een voor hem of haar belangrijke waarde die bij de eigen persoonlijkheid paste, bijvoorbeeld respect of verantwoordelijkheid. Dat leverde prachtige en creatieve kunstwerken op die een mooie plek krijgen op de Landstede-locaties in Ommen en Nieuwleusen.

Dat er zowel medewerkers van Landstede-locaties in Ommen en Nieuwleusen aanwezig waren, creëerde voor Kikkert en mede-organisator Fenny Pieper, leidinggevende bij Landstede Kinderopvang in Ommen, een meerwaarde: “Dankzij die verbinding konden we ervaringen uitwisselen en van elkaar leren. Zo ontdekten we bijvoorbeeld hoe anderen omgaan met de waarden van Landstede – het ontwikkelen van talenten, respect, ontmoeting, zingeving en verantwoordelijkheid.”

De persoonlijke en Landstede-waarden komen ook tot uiting in het contact met de kinderen: “Wij gaan uit van wie kinderen zijn en wat ze kunnen, welke talenten ze hebben. Daarbij laten we ons inspireren door de pedagogische visie van Reggio Emilia. Deze visie gaat ervan uit dat ieder kind competent, krachtig en intelligent is en over wel honderd ‘talen’ beschikt om met zijn omgeving te communiceren. Kinderen krijgen de mogelijkheid om zich te ontwikkelingen op persoonlijk, creatief, taal- en sociaal-emotioneel gebied. Natuurbeleving en beweging vinden het kinderdagverblijf erg belangrijk, daarom gaan de pedagogisch medewerkers zoveel mogelijk met de kinderen naar buiten.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.