is burgernet wel een succes

Commentaar – Burgernet is een groot succes. Zegt de politie. Maar is dat zo? Wat is succes? Wat is een groot succes? De politie gooit er wat getallen tegen aan en hoppa: een succes. De negatieve effecten, worden die ook belicht?

In Heino werden 658 mensen via Burgernet opgeroepen om uit te kijken naar een verdachte van winkeldiefstal. De politie kon dankzij de tips van de deelnemers aan Burgernet binnen een uur de verdachte in zijn kraag vatten.

In Raalte was een 13-jarig jongetje zoek. Burgernet vroeg 1873 personen op basis van het signalement uit te kijken naar de knaap. De politie kreeg twee tips en de jongen werd weer terug gevonden.

Inmiddels hebben 3560 personen zich aangemeld voor Burgernet in de gemeente Raalte.

Met die feiten zegt de politie dat Burgernet een succes is. Maar was de inbreker in Heino ook zonder Burgernet niet opgepakt? Hoe ‘zoek’ was het jochie in Raalte als het twee uur na de oproep al teruggevonden werd? Dat meldt de politie niet. We durven zelfs te betwijfelen of alle lezers van dit stuk al weten wat Burgernet is. Het is een systeem waarbij aangesloten mensen een SMS ontvangen als de politie extra ogen en oren nodig heeft.

Als in Raalte 3560 mensen zijn aangesloten, is het dan een succes? Tuurlijk roept oom agent dat. Maar 33.000 mensen zijn dus niet aangesloten. En als 1873 mensen een SMS krijgen om een jochie te zoeken, wat zegt dat aantal?

De politie zegt dat het een succes is. Met Burgernet geven ze meteen aan voor lief te nemen dat tien verkeerde mensen achtervolgd worden, als ze die ene dader maar pakken. Want dan gaat er een SMS uit naar 658 Heinoërs die op zoek moeten naar een blanke man van middellang postuur met een gele jas aan. Klopjacht kan beginnen.

We zitten wel een beetje in die cultuur. We schieten met scherp op muggen. Zo wil de politiebaas van Overijssel de draaiboeken voor surveillerende agenten ook aan nachtbewakers van industrieterreinen geven. Die zijn er verder niet voor opgeleid, maar wat maakt het uit. Staatssecretaris Teeven vindt het een prachtig idee. Die wil ook minimale straffen instellen terwijl de rechters in bijna alle gevallen nu al boven de voorgenomen minima zitten en daarnaast ook zwaarder straffen dan de ons omringende landen. Maar het is wel mooie spierballentaal.

Minister Opstelten wil meer vrijwilligers bij de politie want die kan de beloofde toename van blauw op straat niet waarmaken. Ook die vrijwilligers zijn er niet voor opgeleid. Maar wat maakt het uit: als we de boeven maar pakken, dan mag er ook gerust een keer een onschuldig type opgepakt worden.

Het jongste plan is gestraften tot 24 jaar meer een straf op maat te geven, met meer de blik op mogelijke herintreding na de gevangenisstraf. Prima, maar Teeven wil als ruil dat dat ook voor 16-jarigen gaat gelden. Hij verlaagt daarmee de grens voor jeugdrecht. Nodig? Och, per jaar is het in vier gevallen zo dat een jongere binnen het volwassenenrecht valt. Dus nodig is het niet qua aantallen, maar nodig is het ook niet, omdat het al kan…

Intussen hangen we foto’s van de mogelijke daders (het zijn verdachten) van de Feijenoordrellen op gevels van gebouwen en verdichten we het aantal camera’s in uitgaanscentra terwijl bewezen is dat dat niet helpt.

“Als je niks te verbergen hebt, mogen ze je gerust filmen”, is het vaste antwoord. Laatst in het café eens gevraagd wie de belasting wel eens had opgelicht ter waarde van een leuke nieuwe fiets. Stoer knikten een paar mannen van ‘ja’. Maar die fiets moet je dus niet gappen als er een camera op staat. Nee, want als je niks te verbergen hebt…

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.