ingrid van der velde vrijwilliger van de maand

Vrijwilligers maken het verschil. Zij zijn de olie in de motor van de samenleving, waarvoor zij zich vrijwel belangeloos inzetten. Om deze groep mensen in het zonnetje te zetten, heeft het Vrijwilligerssteunpunt Ommen ‘De Vrijwilliger van de maand’ in het leven geroepen. Dit keer is het Ingrid van der Velde,

De van oorsprong Groningse Ingrid is al lange tijd geïnteresseerd in culturele verschillen en dit is voor haar de reden geweest taalcoach coördinator te worden voor Humanitas in Ommen. De intentie van het taalcoachproject is om een geïmmigreerd persoon te ondersteunen bij het praktiseren van de Nederlandse taal. Echter snijdt het mes aan twee kanten en dat is de voornaamste reden dat Ingrid haar verhaal aanstekelijk enthousiast wist te vertellen. “Vrijwilliger zijn voor het taalcoachproject maakt je zoveel rijker. Je leert er echt enorm veel van.” Als vrijwilliger van dit project kom je in contact met nieuwe culturen en leer je Nederland (en ook Ommen) bekijken door een andere bril. De kleine dingetjes die we hier voor lief nemen en als normaal ervaren, zijn voor de geïmmigreerde persoon soms alles behalve normaal.

Ingrid vergelijkt haar werkzaamheden met die van een relatiebemiddelaar. Ze probeert een goede match te vinden tussen een vrijwilliger en allochtoon en soms kunnen hier hechte vriendschappen uit ontstaan. Door samen te erkennen dat basale dingen zoals het uitlaten van een hond, voor een ander een vreemde gebeurtenis kan zijn, wordt je als Nederlander soms ook weer even met de voeten op de grond gezet. “Laatst heb ik iemand begeleid die zich afvroeg of ik ook met dieren kon praten. Mijn ‘taalmaatje’ zag ooit iemand een hond uitlaten en deze persoon sprak zijn hond toe. De hond reageerde erop en daarom veronderstelde mijn maatje dat Nederlanders ook met dieren konden praten. Hiermee merk je dat er echt een immens verschil is tussen culturen en de beleving van voor ons normale zaken. Maar hiermee is de kous nog niet af. Vervolgens stond ik voor de taak om dit verschil in communicatie met mensen of met dieren maar eens goed uit te leggen en dat was zeker niet eenvoudig.”

Ingrid erkent dat het werk ook zwaar kan zijn. “Soms begeleid je mensen met een traumatisch verleden. Ik hoef in het kader van taalcoaching niet alles te weten want dat kan soms erg persoonlijk en emotioneel zijn. Hier in Nederland trachten deze mensen een nieuwe start te maken en dus kijk we als taalcoaches liever met de deelnemers vooruit. Al vragende word je wijzer in de maatschappij. Het is niet alleen de deelnemer die vragen stelt over sommige dingen, taalcoaches doen dat net zo goed. Zo leer je zelf ook de cultuur van de ander te begrijpen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.