ik sport jij ook

Dertig minuten per dag bewegen en het liefst nog een paar keer per week intensief bewegen. Dat is de minimale norm voor een verhoogde kans op gezond ouder worden. Nu kan dat op alle mogelijke manieren. De één is dagelijks te vinden in de sportschool, de ander wandelt af en toe en weer een ander haalt voldoende beweging uit het poetsen van huis en haard. Vechtdal Centraal is nieuwsgierig: op welke manier beweeg jij?

Elma Verbree is altijd in beweging. Naast een fulltime job en een tweeling van twee jaar, wandelt ze veel en rijdt zeker drie a viermaal per week paard. En dat is voor haar doen nog weinig. “Voor de geboorte van onze kinderen reed ik zeker vijfmaal per week en ging ik minstens eenmaal per week naar de sportschool”, vertelt de Ommense. “Vanwege werk en gezin valt de sportschool tijdelijk af, maar ik mis het wel. Ten eerste omdat ik de paar laatste zwangerschapskilo’s graag kwijt wil, maar ook om mijn rug goed te houden. Zodra ik iets meer tijd krijg, pak ik dat zeker weer op, want ik heb zittend werk en dan is het toch wel heel belangrijk om daarnaast voldoende te bewegen.”

Voorlopig doet Elma het dus met paardrijden. Het paard met wie ze graag de bossen intrekt, staat in een stal in Archem. “Mijn voorkeur gaat uit naar buiten rijden, maar voor de spieren van het paard is het ook goed om regelmatig dressuur te rijden. Springen mag hij niet meer, daarvoor is hij te oud met zijn tweeëntwintig jaren.”

Wanneer de tijd het toelaat, doen Elma en haar paard mee aan de endurance; lange afstandsritten van gemiddeld 35 kilometer. “Dat is echt inspannend. Het gaat bij endurance niet alleen om de snelheid, ook de conditie van je paard telt mee. Je rijdt dus voortdurend op zijn hartslag. Deze wordt gecontroleerd door een dierenarts en bepaald in combinatie met je snelheid de score.” Ze lacht. “En hoe de ruiter er dan op zit, dat maakt helemaal niets uit, al hang je er uitgeput halfnaast, daar wordt niet naar gekeken, het gaat echt om het paard.”

Elma kan zich geen leven voorstellen zonder haar paard. Ook voor de tweeling is het paardrijden al gesneden koek. “Vanaf het moment dat ze een maand of acht waren, nam ik ze mee om te rijden. Ze zijn nu twee en vinden het geweldig om paardje te rijden. Natuurlijk mogen ze later zelf weten aan welke sport ze willen gaan doen, maar ik zou het wel heel erg leuk vinden als ze ook voor paardrijden zouden kiezen.”

Elma Verbree beweegt gemiddeld vijfenveertig minuten per dag. Ze krijgt een ruim voldoende.

Doe jij ook aan sport en wil je daarover vertellen in deze krant? Stuur dan een mailtje aan e.ekkelkamp@nucentraal.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.