Home / archiefcentraal / geen bromfiets maar een auto voor 16 jarigen

geen bromfiets maar een auto voor 16 jarigen

Daarna mogen ze tot hun achttiende alleen achter het stuur in gezelschap van iemand die minimaal 27 jaar is en langer dan vijf jaar in het bezit is van een rijbewijs. Doel: het terugdringen van verkeersdoden.

Bij het verminderen van verkeersongelukken denk je nou niet direct aan zestienjarigen achter het stuur. Integendeel zelfs. Toch is de regeling volgens rijschoolhouder Erwin Bekedam helemaal zo gek nog niet. “In het eerste jaar nadat iemand zijn rijbewijs heeft gehaald, is er de meeste kans op ongelukken, dat is ook bewezen. Dit komt doordat jongeren die pas autorijden het gevaar niet zien. Wat verkeersveiligheid betreft, zou het heel mooi zijn als deze jongeren het eerste jaar met begeleiding de weg op zouden gaan. Maar ja, ze zijn 18 en voor de wet dus volwassen. Wanneer je nu in zou stellen dat zij niet zonder begeleider in een auto mogen stappen, staat iedereen op de kop.

Door het rijexamen een jaar te vervroegen geeft de regering iets en krijgt daar ook wat voor terug: minder verkeersslachtoffers, doordat de jongere het eerste jaar na hun rijexamen met een begeleider in de auto zit. In Duitsland loopt deze proef al geruime tijd en schijnt het zestien verkeersdoden per jaar te schelen.” Volgens de rijschoolhouder is het niet de bedoeling dat de begeleider les gaat geven. “Integendeel, de jongere is geslaagd en wordt dus geacht om goed te kunnen rijden. Je moet het vooral zien als een coach. Iemand die meekijkt en waarschuwt bij gevaarlijke situaties.”

Waar ouders aan het idee moeten wennen om hun puber achter het stuur te zien, zijn de zestienjarigen zelf enthousiast. Bekedam heeft inmiddels al 25 aanmeldingen binnen en heeft er zin in. “Ik geef toe, toen het bromfietsrijbewijs verplicht werd en ik 16-jarigen les moest gaan geven, zag ik er best wel tegenop. Maar het is me 100 procent meegevallen. Ze zijn serieus en leergierig en ik merk ook hoe jonger mensen zijn, des te sneller ze het oppakken. Mensen van boven de 20 gaan veel vaker in discussie over het hoe en waarom, terwijl jongeren gewoon accepteren dat er bepaalde verkeersregels zijn en dat je op een bepaalde manier moet rijden.”

Omdat het CBR een al te grote examendrukte wil voorkomen, geldt de nieuwe regeling overigens alleen voor jongeren die na 1 november van dit jaar 17 worden. Jongeren die voor 31 oktober 17 zijn geworden, mogen wel lessen, maar niet eerder afrijden dan vanaf hun achttiende verjaardag. Voor verdere infomatie www.rijschoolbekedam.nl of (0529) 432637

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.