Home / archiefcentraal / expositie van werk meindert zaalberg

expositie van werk meindert zaalberg

Deze expositie is een postuum eerbetoon aan Meindert Huibert Zaalberg (1907-1989) die van 1962 tot 1989 in Ommen woonde. Eenmaal ‘gepensioneerd’ in Ommen startte Meindert opnieuw een pottenbakkerij aan huis: Het Pottershuis Ommen. Hier heeft hij veel werken gemaakt, het doopvont in de Gereformeerde Kerk, de keramische plastieken op de melkfabriek en werk dat de werkgroep Omm’zien kunst, dankzij de welwillende medewerking van verzamelaars en particulieren, bijeen bracht in deze tentoonstelling.

Zaalberg was een toonaangevend pottenbakker, met veel invloed op de ontwikkelingen in de pottenbakkerswereld in Nederland en daar buiten. Als elfjarige zoon werkte Meindert al vanaf het begin mee in de potterij van zijn vader Herman Zaalberg. De kunstenaar staat in dienst van het materiaal en datgene wat hij wil voortbrengen. Vandaar dat Zaalberg zijn werk een ambacht noemt. Voor hem is zijn ambacht beoefenen, het leiden van een natuurproces. Het materiaal, de klei, heeft een eigen schoonheid en de pottenbakker moet die naar voren laten komen, aldus Zaalberg.

In 1937 wordt de potterij van zijn vader overgedragen aan Meindert, die het op zijn beurt in 1962 weer overdraagt aan zijn zoons Herman en Gijsbert (Gijb). Belangrijke musea hielden tijdens zijn leven tentoonstellingen over het werk van Meindert Zaalberg. Om de lijn door te trekken naar het heden is aan een aantal hedendaagse kunstenaars uit Ommen gevraagd een werk te leveren voor deze expositie.

Hieraan nemen deel de keramisten: Corry Honcoop, Hetty Overwijk, Loeki Leeuwerik, Monique Meijer, Alexandra Veneman en Thea Dijkema. Aan de wand hangen stillevens van de schilders: Betty Stokvisch, Jeroen Bijl, Hester Jans, Azat Malikov en Eric Schutte. Voor meer informatie over onder andere openingstijden, zie www.tinnenfigurenmuseum.nl. Nationaal Tinnen Figuren Museum, Markt 1, Ommen.

Lees ook

Vechttoneel komt met plattelandsstuk

OMMEN – De leden van het Vechttoneel zijn al weer druk aan het oefenen voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.