Home / archiefcentraal / expositie over ommerschans

expositie over ommerschans

Nadat de schans haar militaire functie verloor, deed het dienst als ‘dwangkolonie’ voor landlopers en bedelaars.

In de zeventiende eeuw was sprake van een aarden schans met vier bastions, een gracht en lunetten om het Spaanse leger tegen te houden. Daarna kwam er een bedelaarsgesticht. Nu is de Ommerschans een natuurmonument. Er zijn plannen om de Ommerschans op te knappen en de rijke historie weer zichtbaar te maken.

“De expositie geeft een beeld van de geschiedenis van het oude verdedigingswerk”, aldus Ted Aarents, voorzitter van het Ommer Streekmuseum. “Met onze bestaande verzameling uit de streek willen we op deze wij ze ook graag regionale geschiedenis onder de aandacht brengen van onze bezoekers. De Ommense doorgang door het moeras bleek een onneembare vesting”.

De tijdelijke expositie bestaat grotendeels uit materiaal uit particuliere collecties, waaronder oude kaarten van de schans, bodemvondsten uit de gracht, waaronder geld die in die periode werd gebruikt. Bijzonder zijn ook de originele poststukken uit de 19e eeuw van- en naar Ommerschans. Verder zijn er aquarellen te zien van het kazerneachtige gebouw dat toen een van de grootste gebouwen van Nederland behoorde.

Van de schans zelf is alleen nog een deel van de stervormige gracht zichtbaar. De tegenwoordige Balkerweg loopt door de schans. Uit de tijd van het bedelaarsgesticht stamt het kerkhof. In het gesticht was de medische toestand slecht en het eten schaars. Mede door besmettelijke ziekten stierven er dan ook veel mensen. Op het kerkhof liggen maar liefst 5448 mensen begraven uit de periode van 1821-1889.

De officiële opening van de expositie wordt op 1 november om 15.00 uur verricht door de Ommer wethouder Scheele. Het adres van het museum is Den Oordt 7, 7731 CM Ommen. Website: www.museum-Ommen.nl

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.