de wijkzuster is veel goedkoper

Commentaar – Och, wat was ze gelukkig, minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, toen ze het onderzoek las dat de good old wijkzuster 100.000 euro per persoon per jaar goedkoper is dan de zorg die we momenteel bieden. Niet gelukkig omdat die goedkopere zorg ook nog eens beter kan, maar omdat ze weer een mogelijkheid heeft te bezuinigen. Geld zat voor asfalt. Maar voor zorg, welzijn en cultuur valt het wat tegen. Want laten we eerlijk zijn, waar gaat het om in het leven, om asfalt toch?

Vroeger had je de wijkverpleegkundige. Die mag bij huisbezoek verpleegkundige handelingen verrichten, die heeft de kwaliteit te signaleren als er wat aan de hand is en kan dan adequaat handelen, die kan meteen ook dingen in de huishouding doen.

Tel uit je winst. Je hoeft niet veel doorgeleerd te hebben te begrijpen dat dat op alle fronten voordelig is. Of misschien: je kunt er beter maar niet te veel voor doorgeleerd hebben, want dan blijf je je boerenverstand gebruiken…

De politiek bedacht dat het goedkoper moest. En dus werd het duurder. Een systeem werd bedacht, controlemechanismen werden er tegenaan geplakt, mensen werden asociaal laag betaald, kortom, het werd een duur drama.

En dat, terwijl het op papier allemaal zo leuk leek, de thuiszorg opknippen in schoonmaken, wassen en verpleegkundige handelingen. Drie niveau’s, drie betalingssystemen, veel minder uren voor de duurste van de drie.

Tegelijk legde de rijksoverheid de verantwoordelijkheid neer bij gemeenten. Clubs als Carinova gingen er bijna aan failliet. Want gemeenten gingen op zoek naar de goedkoopste aanbieders, naar bedrijven die hun personeel het meest asociaal durfden te betalen, kochten daar de zorg in. Carinova moest haar wijkverpleegkundigen massaal ontslaan en ze opnieuw aannemen voor bijvoorbeeld schoonmaakwerk. Minder geld per uur en minder aantrekkelijke werktijden.

Goh, wat was minister Schippers blij met het rapport dat de wijkverpleegkundige goedkoper was. Kan ze de organisatie mooi weer terug draaien. Misschien ook even denken aan een bloemetje aan al die mensen in de zorg die vanaf het begin al zeiden (maar die hun grote mond moesten houden) dat de vroegere methode beter en goedkoper was?

En dan zou je denken dat er in brede zin lering uit getrokken wordt. Maar dat valt tegen. De overheid heeft besloten overheidskantoren samen te voegen. Er zijn in het land nu 130 locaties. Dat moet terug naar twaalf. Twaalf grote kantoorparken in Nederland. Zwolle krijgt er een. Da’s mooi voor de regio. Maar de overheid wil er kosten mee besparen. Vanwege samenvoegen van diensten en zo.

We wachten de rapporten over vijftien jaar af. Kleinschaligheid was toch goedkoper. Levert meer betrokken personeel op. En het samenvoegen van diensten was eerder duurder dan goedkoper.

Wie zegt dat je van de geschiedenis leert?

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.