Home / archiefcentraal / dagboek scheele op zoek naar van raalte 4

dagboek scheele op zoek naar van raalte 4

Het is deze week 200 jaar geleden dat dominee van Raalte uit Ommen werd geboren. Ter ere hiervan wordt in Amerika, in de stad Holland die door de oud-Ommenaar werd gesticht, een herdenkingscongres gehouden. Jan Heijink en Gerrit te Rietstap van de Stichting van Raaltehuis zijn samen wethouder Ko Scheele te gast op deze conferentie. In de Vechtdal Centraalkrant van deze week lees je hierover meer, maar hier alvast het verdere deel van het verslag van het drietal:

Gezag, gebed en genade zijn sleutelwoorden. Amerikanen zoeken me in de pauze op. Boeiende personen zoals de oud-directeuren van de vuilnisdienst in Chicago en de importeur van heimweeproducten. De kolonie hier heeft behoefte aan drop, echte kaas en hagelslag. Tijdens de lunch zit ik naast een professor die een hartstochtelijk aanhanger is van de TeaParty. De TeaParty is een christelijk orthodoxe beweging die banden heeft met de Republikeinse partij. Ik ben niet verbaasd dat onze professor de vloer aanveegt met het beleid van Obama.

Het slotakkoord van de conferentie is voor Jack Nijenhuis zelf. Jack is de onvermoeibare architect van de conferentie, ook die van Ommen. Tijd om na te denken over Van Raalte in het heden. Van Raalte heeft wel degelijk betekenis, ook voor deze tijd. In een tijd van crisis wist hij zijn missie vast te houden. Door zijn missie ontstonden er ongewone dingen.

Dat kon ook omdat hij herkenbaar zich inzette voor de ander en niet voor zichzelf. Hij appelleerde aan gemeenschapszin en dat is in onze tijd van individualisme en soms hard eigen belang een belangrijke waarde.

We bezoeken het Van Raalte Institute We mogen in de archieven kijken. Een kijkje in de keuken, een blik in het verleden. Boeken van studenten met tekeningen van 1900. Een brief van een soldaat uit 1863, vechtend in de burgeroorlog. “door ,’s HEEREN goedheid ben ik nog goed gezond en vris, en wenscht hetzelfde van Uwlieden te horen”.

Het hoogtepunt is natuurlijk een originele brief van Van Raalte van 1869 aan Phillip Phelps over Hope College. “May the Lord graciously exept our work and cause Hope College to promote his glory upon earth”. Het wordt tijd om Van Raalte weer naar Ommen te halen. 3 november 10.00 uur Het Laer.

Ko Scheele

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.