dagboek ko scheele op zoek naar van raalte1

Het is deze week 200 jaar geleden dat dominee van Raalte uit Ommen werd geboren. Ter ere hiervan wordt in Amerika, in de stad Holland die door de oud-Ommenaar werd gesticht, een herdenkingscongres gehouden. Jan Heijink en Gerrit te Rietstap van de Stichting van Raaltehuis zijn samen wethouder Ko Scheele te gast op deze conferentie. In de Vechtdal Centraalkrant van deze week lees je hierover meer, maar hier alvast het eerste deel van het verslag van het drietal:

Koffie met de eigenaren van Centennial Inn, Rein en Kay Wolfert, jazeker, met Ommer banden. Broer Kees woont er nog steeds. Rein en Kay Houden de Hollandse traditie levend, we krijgen speculaasjes bij de koffie. Ze zijn goed op de hoogte van wat er is Nederland afspeelt. In feite een voorbode van wat staat te gebeuren. Rein zegt het zo: “wat twintig jaar geleden gebeurde in Nederland, gebeurt hier nu.” Ik moet denken aan Heinrich Heine. Die zei ooit: “als de wereld vergaat, ga ik naar Nederland, want daar gebeurt altijd alles vijftig jaar later” Je kan er dus nog twintig jaar aan toevoegen in Holland. Kay praat honderduit en vergeet na de derde kop koffie haast haar afspraak met een vriendin.

De kerkdienst vindt plaats in Pillar Church, dat kan ook niet anders. Deze kerk werd in 1856 gebouwd door Van Raalte. Een sobere houten kerk. De kolonisten waren namelijk erg arm. De versiering van hun kerk is hun vakmanschap. Bij gebrek aan marmer maakten ze pilaren van hout. Vorige eeuw werd een stenen schoorsteen geplaatst die inmiddels overbodig is. Het verwijderen ervan zit er eerst niet in, want het schijnt honderdduizend dollar te moeten kosten. Het gebouw ziet er overigens goed uit, elk jaar wordt er een kant

geverfd. De dienst is bijzonder. Voor de tweede keer in honderdvijftig jaar komen de gemeenten van Pillar Church en First Reformed Church bij elkaar.

Het is de tragedie van de kerk. De afgescheidenen maakten hun eigen scheiding mee. Een bijzondere uitwerking van het motto: wat leeft, scheurt. De dominees pleiten voor samengaan in de geest van Van Raalte. Gezamenlijk wordt het Heilig Avondmaal gevierd. Onder de koffie gesprekken met Hans Krabbendam, George Harinck en Leon van den Broeke. Zij zullen morgen, net als ik, op de conferentie spreken. De avond gaat op aan voorbereiding van de conferentie. Ik heb er zin in!

Ko Scheele

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.