Home / archiefcentraal / beeldschermkinderen de realiteit van nu

beeldschermkinderen de realiteit van nu

In zijn betoog schetste hij een beeld van de huidige generatie kinderen. Vanaf zeer jonge leeftijd worden kinderen blootgesteld aan vele vormen van media; televisie, computer en mobiele telefoon. De kinderen van nu denken in beelden, want ze leren beelden te interpreteren nog voor ze leren lezen. Zijn zien de technologische media als iets waar ze hun voordeel mee kunnen doen en zijn nieuwsgierig naar de mogelijkheden ervan. Kinderen kunnen tegenwoordig veel dingen tegelijk; radio aan tijdens het huiswerk maken en ondertussen even sms-en en msn-en. De moderne media kent vele voordelen maar heeft ook haar duistere kanten. Hoe kunnen we de huidige generatie beschermen tegen de gevaren van internet?

Dick Postmus vertelde dat je geen enkel kind meer kunt afschermen van de gevaren van moderne media. Belangrijk is dat je samen met je kind televisie kijkt en samen praat over wat je beide hebt gezien. Voor het gebruik van computers moet je als ouders duidelijk afspraken maken, hoeveel tijd mag je achter de PC. Ook bij het gebruik van internet is het van belang dat je regelmatig weet welke sites je kind bezoekt.

Probeer je kind bewust te maken van commerciële en pornografische sites en de gevaren ervan. De heer Postmus waarschuwde voor de verslavende werking van on-line computergames. Ook het gevaar van digitaal pesten d.m.v. internetsites als MSN en mobiele telefoons wordt door ouders en scholen onderschat. De realiteit is dat bijna 25% van de kinderen wel eens te maken krijgt met deze vorm van pesten.

Tot slot stelde Postmus dat het van groot belang is dat ouders voortdurend in gesprek blijven met hun kinderen over bovenstaande vormen van moderne media. Na afloop kon de commissie terugzien op een geslaagde avond. “Helaas werd de avond maar door een dertigtal mensen bezocht. Blijkbaar onderkennen de ouders niet het belang van een dergelijke avond. De realiteit is echter dat de kinderen van deze tijd de beeldschermkinderen zijn van nu!” aldus de commissie.

Lees ook

Auto belandt in sloot langs N758 in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Een automobilist is maandagavond gewond geraakt na een ongeval op de N758 bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.