Home / archiefcentraal / agrarische onderneemsters op de hoede voor misleiding

agrarische onderneemsters op de hoede voor misleiding

Tijdens een interactieve bijeenkomst stonden circa 100 Overijsselse agrarische onderneemsters samen met Bart van Opzeeland, directeur van Foodwatch Nederland, stil bij de vraag in hoeverre reclameslogans overeenkomen met de werkelijkheid. Samen concludeerden zij dat consumenten vaak misleid worden: product- of inhoudsbeschrijvingen zetten mensen nogal eens op het verkeerde been.

In de ochtend vergeleek Van Opzeeland de mooie droomwereld die wordt geschetst in reclameslogans en op verpakkingen met de werkelijke inhoud van potjes, pakken en flesjes. Zit het pak vol fruit zoals de producent suggereert of blijft het bij een halve aardbei? Wat belooft een keurmerk? En hoe natuurlijk is een ‘puur natuur’-product? Tijdens het middagdeel staken de aanwezige onderneemsters zelf de handen uit de mouwen. Sommigen hadden zelf verpakkingen van etenswaren meegebracht om het waarheidsgehalte van de productinformatie onder de loep te nemen. Zowel uit het verhaal van Van Opzeeland als uit het interactieve middagprogramma bleek dat de consument meer dan eens misleid wordt. Productomschrijvingen zijn lang niet altijd in overeenstemming met de werkelijkheid.

Bovenlokaal platform

Een deelneemster na afloop: “Ik zal niet mijn complete eetpatroon omgooien, maar ben toch wel aan het denken gezet. Ik weet nu waar ik op kan letten om feiten van marketingtrucs te scheiden.” En dat is nu juist het doel van de themadagen. Giny Wagemans van Stimuland: “Met de AVO-dagen willen we agrarische vrouwen in Overijssel een bovenlokaal platform bieden. We proberen deelnemers te stimuleren zelf actie te ondernemen op de verschillende thema’s. Bewustwording en onderlinge uitwisseling tijdens de themadagen vormen hiervoor de aanzet. Gezien de reacties uit de zaal zijn we hierin denk ik ook deze keer weer prima geslaagd!”

Adresseren van plattelandsthema’s

De bijeenkomst werd ook aangegrepen om thema’s te adresseren die op het platteland spelen. Stimuland en de AVO-groep gebruiken deze thema’s om aansprekend onderwerpen voor de AVO-dagen in 2012 te bepalen. De geadresseerde thema´s worden ook meegegeven aan de provincie Overijssel, die deze dagen voor agrarische vrouwen financieel mogelijk maakt.

Gineke Peltjes van de AVO-groep: “Voor mij zijn deze dagen van belang vanwege de ontmoeting met vrouwen uit verschillende agrarische sectoren. Op deze manier ontstaat er meer begrip voor elkaars problemen en kunnen wij ons sterker profileren als agrarisch onderneemsters. Bovendien vergroot dit soort bijeenkomsten ons zelfvertrouwen. Onze mannen hebben hun eigen netwerk, wij vrouwen hebben niet altijd het gevoel dat daar onze stem wordt gehoord.”

AVO-dag 14 februari 2012

Op de eerstvolgende Valentijnsdag staat opnieuw een AVO-dag op het programma. Centraal staan daarbij de ‘Toekomstscenario’s van de landbouw’, die zijn opgesteld door Trendbureau Overijssel. Mensen die de uitnodiging hiervoor te zijner tijd per mail willen ontvangen, kunnen dat nu al aangeven via info@stimuland.nl.

AVO-dagen van oudsher groot succes

Al jarenlang staat de organisatie van de themadagen garant voor een interessant programma en een breed palet aan onderwerpen die tijdens deze dagen aan bod komen. Tijdens die vorige themadag in februari jongstleden gingen vertegenwoordigers van politieke partijen in gesprek met ongeveer vijftig agrarische vrouwen uit Overijssel. Dat deden zij onder het motto ‘Twee weten meer dan één’. De politici wisselden in verschillende rondes met kleine groepjes vrouwen van gedachten over zaken als de samenwerking tussen de overheid en de agrarische sector, sociale cohesie, leefbaarheid, duurzaamheid en het stimuleren van economische ontwikkelingen op het platteland. De deelnemers en de betrokken politici concludeerden aan het eind van die dag dat het een vruchtbare dag. Ook concludeerden zij samen dat er nog veel winst te behalen is door belanghebbenden bij ontwikkeling van nieuw beleid vanaf de start te ontmoeten en te betrekken.

Organisatie

Het organiseren van de themadagen voor agrarische vrouwen in Overijssel is een initiatief van de AVO-groep: Passage, LTO Noord Vrouw & Bedrijf, Zij Actief, NBvP Vrouwen van Nu, Overijssels Agrarisch Jongeren Kontakt en de Boerinnengroep Hardenberg onder begeleiding van Stimuland. De bijeenkomsten worden mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de provincie Overijssel.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.