werkwijze the citadel company de toekomst

The Citadel Company treedt niet alleen op als architectenbureau, maar ook als projectontwikkelaar en bouwpastoor. Zo vallen projectontwikkeling, het ontwerp, de realisatie en (eventueel) het latere onderhoud allemaal onder de paraplu van The Citadel Company.

“De markt vraagt in deze woelige tijden om een andere aanpak. Wij denken daarin met The Citadel Company te voorzien”, vertellen Michel en Manfred. Hun resultaten bevestigen hen daarin. Eerder dit jaar presenteerde The Citadel Company, het bedrijf was destijds nog in oprichting, zich op twee grote beurzen. De onderneming hield er meteen vier opdrachten aan over. “Het totale project en de gebruikswensen staan centraal, niet de tekening van een architect”, legt het tweetal uit. “Meerdere experts buigen zich tegelijkertijd vanuit verschillende disciplines over het ontwerp. Dat scheelt uiteindelijk in tijd, bouwkosten, energieverbruik en faalkosten in de uitvoering. Wij dragen daarbij de verantwoordelijk. Zo draait alles om het ontzorgen van de klant.”

The Citadel Company richt zich voornamelijk op projecten in de zakelijke markt: landelijk wonen, multifunctionele gebouwen en zorgconcepten.

De reguliere werkwijze in de projectontwikkelaarswereld is sterk gefaseerd. Het begint allemaal met een idee, daarna volgt een marktonderzoek, vervolgens wordt het concept uitgewerkt, gevolgd door een inventarisatie van het eisenpakket, waarna de architect aan de slag gaat. Als het ontwerp staat, moet vaak nog de installatietechniek ingepast worden. Zo bemoeien meerdere partijen zich onafhankelijk van elkaar met het project. Vervolgens wordt de opdracht uitbesteed aan een aantal bouw- en installatietechniekbedrijven.

The Citadel Company brengt echter al deze fases onder één paraplu. “Soms meldt een opdrachtgever zich al met een idee voor een project, soms heeft ie alleen een stuk grond dat ie verder wil ontwikkelen. Dan gaan wij aan de slag. We doen een marktonderzoek, werken de plannen verder uit, proberen het op een goede manier in te passen in de omgeving. Sfeer en beleving zijn gezien het marktsegment immers zeer belangrijk. Daarna zoeken we eventueel financiers, dat kunnen zowel banken zijn als vermogende particulieren, en dan volgt het ontwerp. Die maken we niet op basis van een lijst met exterieurwensen, maar op basis van gebruikswensen en eisen voor de optimale ruimte-indeling etc., daarbij uiteraard oog houdend voor de wensen van de opdrachtgever. Daarbij zijn beleving en duuzaamheid opnieuw centrale uitgangspunten.”

Bij het ontwerpproces werken experts op het gebied van duurzame energie, bouw- en installatietechniek, (landschaps)architectuur en in- en exterieur samen. Hierdoor worden mogelijke fouten meteen voorkomen. In het ontwerp krijgt de energievoorziening een centrale plaats. Het gevolg: kortere leidingen, minder materiaalkosten, eenvoudiger ontwerpen en ook minder energieverlies. “Het doel is om het ontwerp zo compact en efficiënt mogelijk te maken. Dat scheelt opnieuw in materiaal- en stookkosten. Door onze werkwijze is de opdrachtgever uiteindelijk goedkoper uit onder de streep.”

Voor de uitvoer van het project maakt The Citadel Company gebruik van een breed netwerk aan bedrijven. Dat is overigens optioneel. “Zo waarborgen we onze onafhankelijkheid”, stellen Michel en Manfred. Maar zij zijn van mening dat er veel voordelen zitten aan hun eigen werkwijze. “Als je daarvan gebruik maakt, sluit je maar met één partij een contract af. Zo fungeren wij wederom als spin in het web en houden wij het overzicht. Zo vormen we gedurende het hele traject, van planfase tot uitvoer één gestroomlijnde machine!”

The Citadel Company en Archetex zijn beiden gevestigd aan het Kroonplein 4a in Lemelerveld, tel: 0572-763744 (Citadel) en tel: 0572-370544 (Archetex). Meer informatie op www.thecitadelcompany.com en www.archetex.nl

Eigen belangen

De visie van Michel en Manfred komt voort uit hun eerdere ervaringen. Het tweetal leerde elkaar kennen bij een ingenieursbureau. Daarvoor hadden ze leidinggevende functies bij een aannemers- (Michel) en een intallatiebedrijf (Manfred). “Als je met meerdere uitvoerende partijen werkt, hoeft dat niet te betekenen dat je ook goed samenwerkt. Als alle betrokkenen vast blijven houden aan hun eigen belangen, is het project uiteindelijk de dupe. Als je zoals The Citadel Company met vaste bedrijven werkt, voorkom je dat.”

Archetex

Het is nog maar anderhalf jaar geleden dat Michel en Manfred Archetex oprichtten. Daarmee richten ze zich op architectuur en bouw- en installatieadvies voor de particuliere en zakelijke markt. Van simpele uitbouw tot luxe villa, van schuurtje tot bedrijfspand, alles is mogelijk. “Met The Citadel Company gebruiken we veel van dezelfde uitgangspunten als met Archetex. Met Archetex combineren we opnieuw verschillende disciplines onder één paraplu. Alleen treden we daarmee niet op als projectontwikkelaar, maar zijn we zuiver dienstverlenend bezig. We werken van binnen naar buiten. Het ontwerp wordt gemaakt op basis van de eisen die het gebruik aan het gebouw stelt, niet op basis van esthetische wensen. Uiteraard zijn die bij ons ook van groot belang, maar het gebruik van het gebouw is het belangrijkst.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.