Home / archiefcentraal / vijftig jaar na zijn dood boek over willem buis

vijftig jaar na zijn dood boek over willem buis

Donderdag 29 september om 15.00 uur vindt in De Wiekelaar de presentatie van het boek plaats. De eerste exemplaren zijn voor Gerit Jan Stokvis (oud-voorzitter Plaatselijk Belang Oudleusen) en Gerda Oomen-Buis, een achternicht van Willem. Beiden hebben voor het verhaal zeer belangrijke bouwstenen aangedragen en zullen ’s middags ook iets vertellen over Willem Buis en de familie Buis.

De middag is in het bijzonder bedoeld voor degenen bij wie Wim van Lenthe thuis is geweest om iets over Willem Buis te horen. Daarnaast zijn ook anderen welkom, die in het onderwerp geïnteresseerd zijn.

In totaal werden in met name Oudleusen en Vilsteren meer dan zestig gesprekken gevoerd en werd onderzoek gedaan in enkele archieven, zoals het Historisch Centrum Overijssel, het Stadsarchief Amsterdam, het Noord-Hollands Archief, het Nationaal Archief en het archief van het Historisch Centrum Dalfsen.

Willem Buis werd op 29 maart 1876 in de gemeente Nieuwer-Amstel (bij Amsterdam) geboren als zoon van een stalknecht. Zijn grootvader van vaders zijde was boer in Duivendrecht, op boerderij ‘Het is niet anders’, vlakbij de ‘Domkerk’. Hoe Willems jeugd precies is verlopen, is niet exact bekend. Volgens de verhalen die in Oudleusen en Vilsteren de ronde doen, is hij op een zeker ogenblik gaan varen. Zelf heeft hij gezegd dat hij ‘stout was geweest’ en daarom van de boot was gezet.

Duidelijk is dat hij aan lager wal kwam, hoewel hij in de beginjaren in Oudleusen de kost verdiende als opperman bij aannemer Hendrik Jan Stokvis. Naderhand ging hij met een kistje vol spullen – ‘alles wat moeder de vrouw nodig heeft’ – lopend de huizen langs, in Oudleusen, Vilsteren, Varsen en Welsum. Waarschijnlijk is hij vóór 1920 in Oudleusen neergestreken. Een poos woonde hij in een vervallen boerderijtje aan de Oude Hessenweg, daarna betrok hij een woonwagen in het bos van de weduwe Geertje Tuten-Laarman. Daar, in dat bos staat sedert enkele jaren een bord met het opschrift ‘W.Buisplein’. In datzelfde bos stond ook de wagen van Feye Zwager, die eveneens met koopwaar aan de deur kwam. In beknopte vorm is in het boek ook iets over hem opgenomen.

Willem Buis overleed begin augustus 1961 op 85-jarige leeftijd, in zijn eigen wagen, met drie buren aan zijn bed. Hij kreeg een algemeen graf op de algemene begraafplaats aan de Ruitenborghstraat in Dalfsen, hoewel hij van rooms-katholieke huize was en bij de parochie Vilsteren hoorde. Hij hield de pastoor echter een beetje op een afstand. De begrafenisplechtigheid in Dalfsen werd overigens geleid door Cor Klarenbeek – de latere gemeentesecretaris – die nog een tijdje voor priester had gestudeerd.

Het levensverhaal van Willem Buis is geen dorre opsomming van feiten geworden, maar een geromantiseerde geschiedenis, waarin diverse werkelijkheden door elkaar spelen. Het boek, een eigen uitgave, telt ruim 200 pagina’s, is rijk geïllustreerd met zwart-wit foto’s en tekeningen en voorzien van een hard kaft.

Het kost 12,50 euro en ligt vanaf 30 september te koop bij Plantageboekhandel Schuurman (Dalfsen), Primera Jansen (Dalfsen), Bruna Ommen (boekhandel ‘Diek’), de Readshop Jaap Hilbrink (Nieuwleusen) en Attentsupermarkt Dirk Wennemars in Oudleusen.

Op basis van het boek heeft Wim van Lenthe intussen nog een musical geschreven, dit onder de titel ‘Het Geheim van Willem Buis’. Onder regie van Ingrid Kappert en met medewerking van pianist Gerlof Veldhuis zijn de spelers, uit Oudleusen en Vilsteren, inmiddels aan de repetities begonnen. Er zijn vier voorstellingen gepland, twee in De Wiekelaar Oudleusen (28 en 29 oktober) en twee in het Parochiehuis Vilsteren (4 en 5 november).

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.