veel wespen in het vechtdal

Op dit moment zorgen de wespen voor veel overlast. Veel overlast door wespen duidt meestal op de nabijheid van een wespennest. De bouw van een nest wordt in het voorjaar gestart door de koningin en later overgenomen door de werkers. In deze periode gaan de werksters op zoek naar eiwitrijk voedsel om de larven mee te voeden. In ruil daarvoor scheiden de larven een zoetige substantie af.

Op het eind van de zomer en in de herfst veroorzaken wespen eigenlijk pas overlast. Er zijn dan geen larven meer in de nesten aanwezig en de werksters gaan dan buiten het nest op zoek naar zoetigheid. Als je op een terrasje van je bier, limonade of ijs zit te genieten, is het ook voor wespen tafeltje-dek-je! Tijdens de in de buitenlucht georganiseerde evenementen ervaren veel mensen hinder van de geel zwart gekleurde insecten. De angel heeft geen weerhaken en kan zodoende meerdere malen dienst doen, dit in tegenstelling tot de bijen. Wespen kunnen ter verdediging pijnlijk steken. Een steek is meestal ongevaarlijk tenzij een steek in een bloedvat plaatsvindt of als men overgevoelig is voor de giftige stof histamine en apitoxine.

Henk Bos is dierplaagbestrijder en rijdt deze dagen veelvuldig door onze regio. Hij is gespecialiseerd in het verwijderen van wespennesten. Hij doet zijn werk graag want op in dit vak komt hij veel bij mensen over de vloer en hij lost de problemen op die voor hen erg vervelend zijn. Henk Bos had altijd al affiniteit met de natuur en mensen en je kunt pas een echt goede dierplaagbestrijder zijn als je interesse hebt in alles wat leeft en de levenswijze van de biotoop en het gedrag van dieren kent.

Henk Bos raadt ten zeerste af om zelf aan de gang te gaan en nesten te gaan verwijderen. De gevaren zijn groot en om echt tot het bestrijden over te kunnen gaan, heb je een gedegen opleiding nodig. Kennis van bestrijdingsmiddelen, chemie, insecticiden, rodenticiden is nodig en men dient bouwkundig onderlegd te zijn. Vaak doet een wespenbestrijder veel meer dan dat, ze bestrijden ook papiervisjes, vlooien, ratten, boktorren, houtworm, bedwantsen en kakkerlakken.

Henk Bos werkt volgens de I.P.M.( Integrated Pest Management) methode. Dit is een internationaal erkende methode gericht op het duurzaam voorkomen van dierplagen en op het terugdringen van bestrijdingsmiddelen. Er hangt aan een dierplaagbestrijder wel eens het etiket van vies, eng en gevaarlijk, dit is geheel onterecht er zullen wel eens vieze situaties zijn maar over het algemeen is dierplaagbestrijder een prachtig vak. Als de wespen weer weg zijn, kunnen we weer met een gerust hart op een terrasje zitten en genieten van een ijsje of een drankje. Neem geen risico.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.