Home / archiefcentraal / uit het gemeentehuis aandacht

uit het gemeentehuis aandacht

De afgelopen maand was ik in Peru. Na westerse maatstaven een straatarm land en de mensen, uitzonderingen daargelaten nog armer. Maar dat blijkt niet uit de vriendelijke aandacht die je krijgt. En bij alle schatten die je in Peru ziet –en dat zijn er veel!- is dat toch wel van onschatbare waarde.

Er is overvloed

Een van de boeken die ik in Peru las was een boek van Jim Stolze met de pakkende ondertitel: “Welkom in de aandachtseconomie”. Zijn visie is dat we in een tijd van potentiële overvloed leven. Er zijn zoveel mogelijkheden dat we daar haast ongelukkig van worden. Het begint al klein. Vroeger vroeg je om koffie en dan kreeg je koffie. Tegenwoordig vraag je koffie en moet je kiezen uit koffie, koffie verkeerd, cappuccino, latte macchiato, espresso en nog veel meer. En zo werkt het ook in het beleid: welke verantwoorde keuzes maak je uit de vele mogelijkheden?

In onze tijd is er volgens Jim maar een echt schaars goed: aandacht. Ik denk dat hij gelijk heeft. Iedereen heeft het druk, druk druk. Te druk voor elkaar? De druk die dat geeft is een maatschappelijk probleem geworden. Een economisch gegeven is dat we juist dat willen hebben wat we niet hebben. En aandacht is dan iets dat aandacht behoeft.

De burger centraal?

Wat betekent dit voor Ommen? De burger meer centraal? Jim zegt daarover dat het dan net is of iedereen om de burger staat om te bepalen wat goed voor hem is. Zijn motto: betrek hem er daadwerkelijk bij. Dat gaat dus verder dan inspraak, hoe belangrijk dat ook blijft. We willen onze kennis vermeerderen; dan is het zaak om eerst kennis te delen en reken maar dat we veel van de burger kunnen leren!

Verbinding

Jim spreekt van potentiële overvloed, ook in een tijd van financiële krapte. Hij pleit er voor om onze mogelijkheden te vergroten door nieuwe verbindingen te leggen. De moderne techniek maakt het mogelijk om snel je voornemens te delen, en denk dan niet alleen aan internet maar ook aan kranten zoals deze. Van de overheid mag je verwachten dat ze een helder baken is, zeker in een woelige tijd. En laten we vooral nieuwe verbindingen leggen. En wat is het eerste dat je doet bij het leggen van verbinding? Ik denk aan Peru terug: Het wordt tijd voor aandacht!

Ko Scheele

Lees ook

Statenlid Claudi Groot Koerkamp (GroenLinks) uit Wijhe stapt op

WIJHE – Statenlid Claudi Groot Koerkamp van GroenLinks heeft besloten te stoppen met haar werk …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.