straatpraat wat als griekenland failliet gaat

Zal mij een worst wezen

Zo laconiek reageert Sofieke op de stelling of ze nerveus wordt van een eventueel faillissement van Griekenland. “Ik heb nog geen eigen huis dus ik heb er geen last van. Eerst maar eens sparen voor een scooter.” Haar vriendinnen Danique en Enola zien het al net zo zonnig in en genieten lekker op het terras van het mooie weer. Maar als we even doorpraten, realiseert Enola zich wel terdege dat, als ze iets ouder is en een huis zou willen kopen, de zaken er heel anders voor kunnen staan. “En voor mijn vader zou ik het wel heel erg vinden als zijn zaak failliet gaat,” besluit Danique.

Opnemen of toch maar niet

De heer en mevrouw Grimmon uit Culemborg hebben het er over gehad met elkaar of ze hun spaarcenten zouden opnemen. “Maar als iedereen dat gaat doen, loopt het ook helemaal fout. Plus dat je dan met een stapel papier in je kluis zit en dat is ook weer niet handig.” Dus wachten ze beide maar rustig af wat er gaat komen. Getuige de mooie cadeaus die mevrouw Grimmon op schoot heeft liggen voor de dochter en kleindochter zit bij hen nog niet de hand op de knip en genieten ze van een heerlijke vakantie.

Niet zenuwachtig

Net van de kapper met een mooie coupe antwoord Inka Sluiter dat ze van al dat gedoe in Griekenland niet zenuwachtig wordt. “Sterker nog ik volg het nieuws eigenlijk amper. Het is niet zo dat het me allemaal niks kan schelen want we hebben natuurlijk wel de zorg voor onze drie kinderen, maar we zorgen ervoor dat er voldoende salaris binnenkomt en we kijken ook goed uit waar we het aan uitgeven. En ach, de financiële regelingen die we tien jaar geleden hebben getroffen zijn ook al weer gewijzigd, dus dat is ook niets nieuws.”

Niet druk maken

Mevrouw Stoeten maakt zich niet zo druk over alle dreigende berichtgevingen. “Want je kunt je overal tegenwoordig wel druk om maken en het helpt niks.” Financieel hebben ze het prima op orde en dat geeft natuurlijk ook een stukje rust. Zoveel rust dat ze lekker op haar gemakje kan zoeken naar een nieuw shirtje en die waren vandaag fijn in de aanbieding.

Ouwe Sok

Meneer Kruidenier staat geduldig te wachten met de hond als zijn vrouw snel de drogist binnenschiet voor een boodschap. Ook hij maakt zich helemaal niet druk over Griekenland. “Ik ben gepensioneerd en mij kan dus niets gebeuren. Wat ik heb stop ik in een ouwe sok. En een ouwe sok kan nou eenmaal niet failliet gaan.” Tja en dat is weer een waarheid als een koe.

Twijfel

Enige twijfel is er bij meneer Homan. Het raakt hem niet direct, “want ik heb de schaapjes wel redelijk op het droge, maar zo af en toe kijk ik op de camping toch wel RTL 7 naar het zakelijk nieuws. Ik heb zelf geen aandelen, maar ik zou nu de koersen zo kelderen gewoon stil blijven zitten en wachten op betere tijden.” Mevrouw Homan maakt zich weinig zorgen, “omdat je het toch niet in de hand hebt. Ze regeren in Den Haag en daar kun je hier weinig aan veranderen.”

Adviezen

Als het aan de heren Zaaijer en Geerenstein ligt, wordt Griekenland vandaag nog uit de Europese Unie gegooid. “Want Griekenland is een prachtig land om op vakantie te gaan en zo, maar belasting betalen ho maar. Weet je wat het ons Nederlanders kost? Driehonderd euro per persoon. Dat kan toch niet? Laat ze maar op hun bek vallen, want je kunt niet op andermans zak blijven teren. Het zijn de ambtenaren die corrupt zijn en ze gaan veel te vroeg met pensioen. Kijk, wij hebben er altijd hard voor gewerkt en daarom hebben we het nu zo goed, maar het kan allemaal best ietsje minder en dan komt het wel goed. Nee wij maken ons er niet druk om en wachten het rustig af hoor en we redden het prima met ons pensioen.”

Rust

Annie de Ridder weet het onderhand niet meer en slaat de berichtgeving in de kranten ook wel eens een paar dagen over om het later weer op te pikken.“Ik heb liever wel dat Griekenland bij de EU blijft om de eenheid te behouden. We hebben nu al zo lang vrede in Europa omdat het gewoon goed gaat met de landen en dat moeten we zien te behouden en dat doe je wel door bij elkaar te blijven dan houdt je rust is de regio.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.