straatpraat milleniumdoelstellingen

Barend van Deelen

Millenniumdoelstellingen? Is dat niet begonnen toen we allemaal in de euro zijn gestapt? Op zich ben ik ‘t met alle punten wel eens. Alleen die gelijkheid van mannen en vrouwen.. Tuurlijk hebben ze allebei gelijke rechten, maar er zal toch zwaar werk zijn dat vrouwen niet kunnen of willen uitvoeren, zoals zwaar werk in de bouw. Ik zet sterke vraagtekens bij ontwikkelingsgelden. Komt dat wel goed terecht? Volgens mij hebben sommige hulporganisaties flinke strijkstokken waar te veel geld aan blijkt plakken. Mijn gevoel zegt me dat hulpgeld via kerken veel beter terecht komt.

Eldert Nieveen

Het is zeer zeker een mooi initiatief, al vraag ik me af of het allemaal een beetje haalbaar is. Kijk nou naar Afrika, men zou op het gebied van landbouw best kunnen handelen met ons, maar zo lang wij onze boeren subsidiëren zie ik dat nog niet gebeuren. Misschien moeten we daar maar eens mee stoppen dan. En dan nog vraag ik me af of het helpt. Voor m’n gevoel is Afrika een beetje een bodemloze put, om de zoveel jaar is er wel weer een enorme droogte. Het geld wat je erin hebt gestopt zal een lapmiddeltje gebleken zijn, niet een structurele oplossing.

Mart, Rick en Rinse

Dat die doelstellingen er zijn is op zich wel een mooi idee, maar we denken dat het gewoon niet een haalbaar plan is om alle problemen van de wereld op deze manier aan te pakken. Misschien is het, in het kader van vrije handel met bijvoorbeeld Afrika, wel een idee om havens te bouwen aan hun kustgebieden. Maar zo lang er nog daar nog dictaturen zijn zal dat wel niet gebeuren. Op zich vertrouwen we de hulporganisaties wel, maar het zou wel mooi zijn als je wat vaker zou horen waar ontwikkelingsgeld aan besteed wordt. Al was het maar vanwege de bekende strijkstok die immer op de loer ligt in zulke organisaties.

Eddo Kruyer

Ik heb wel eens gehoord van die doelstellingen ja. Het is een mooi streven, maar niet realistisch. De financiële middelen ontbreken simpelweg. De Verenigde Naties zijn een geldverslindend instituut, en de betrokken lidstaten hebben allemaal hun eigen belangen.

Maar kijk ook eens naar de hoorn van Afrika. Waarom wonen al die mensen toch steevast in een gebied waar niet veel mensen kunnen wonen? Het gebied is er niet naar. Vroeger, toen er nog geen massamedia waren, gingen de mensen in dergelijke regio’s simpelweg dood als er een keer een grote droogte was, en we hadden het nooit geweten. Maar door de kranten en de tv weten we ervan en proberen we ze met man en macht in leven te houden. Zulke regio’s zouden wat mij betreft zelfvoorzienend moeten zijn, anders heeft het ook geen nut om er geld in te pompen. De mensen daar worden louter afhankelijk van je en daar los je de problemen niet mee op.

Klaas Bakker

Ik vind die doelstellingen op zich een gezond idee, maar echt haalbaar is het denk ik niet. Kijk nou naar de Verenigde Staten, de rijkste regio op aarde waar tegelijkertijd een bankroet dreigt. Toch wil het rijkste procentje van die inwoners een belastingverlaging. Met zo’n instelling krijg je de neuzen voor die millenniumdoelstellingen nooit dezelfde kant op. Of neem nou de overproductie van boeren in de westerse wereld. Als we dat voedsel eens konden krijgen op plekken waar er dringende vraag naar voedsel is, dat zou een stuk nuttiger zijn dan de overproductie te vernietigen. We hebben vandaag de dag geen respect meer voor voedsel, en dat vind ik ernstig.

ulia Steenhuis

De millenniumdoelstellingen? Het zegt me eigenlijk helemaal niets. Ik betwijfel of bijvoorbeeld de honger en armoede in Afrika wel op te lossen is. Het is toch een soort cirkel van problemen hè. Er is daar niet echt een kapitaal om te investeren in middelen waarmee goede en concurrerende handel bedreven kan worden. Daardoor blijft het continent arm, en is er geen geld voor geboortebeperking. Je krijgt dan vanzelf grote gezinnen die een hoop geld en eten nodig hebben waardoor er weer weinig geld beschikbaar is om te investeren in de economie en de export. Ik zie simpelweg geen oplossing voor dat probleem.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.