straatpraat de oranjefeesten in nieuwleusen

Te druk en hectisch

Janine de Wind, bezoekster van de Kindermarkt, vindt de Oranjefeesten vooral leuk voor de kinderen, maar zelf heeft ze er niets mee. “’s Avonds, tijdens de tentfeesten, zul je mij hier niet tegenkomen. Dan is het voor mij veel te druk en te hectisch allemaal,” vertelt ze lachend. “Maar verder echt iets missen aan deze feestweek? Nee, niet echt. Mijn plan is om nog wel even te gaan kijken op de ondernemersbeurs.”

Leuk dorpsfeest

“Wat ik van de Oranjefeesten vind? Goede vraag,” reageert Sonja Rasenberg. “Naast dat ik het belachelijk vroeg in het schooljaar vind, is het een leuk dorpsfeest, een feest georganiseerd door en van de inwoners.” Namens de ponyvereniging staat ze normaal gesproken ieder jaar achter de tap in de tent. “Echt heel leuk om te doen, maar helaas ben ik dit jaar verhinderd. Verder hou ik alleen niet zo van de kermis in tegenstelling tot mijn kinderen.” Aan de feestweek ontbreekt volgens haar verder niets, behalve goed weer.

Gezellige drukte

“Ik vind de Oranjefeesten hartstikke leuk.”, vertelt Jolanda Spijker. “Het is een gezellige drukte, ik vind het goed dat het er is. Een lekker dorpsgebeuren met leuke activiteiten. Het feest waar heel Nieuwleusen naar toe gaat. Het leukste onderdeel vind ik het ’s avonds de feesten in de tent. Eigenlijk vind ik alles leuk. De kermis voor de kinderen, de rommelmarkt. Dagelijks droog weer mis ik wel.” Ook over de organisatie is ze goed te spreken.

Belangrijk sociaal gebeuren

Elske van Dijk heeft als niet-Nieuwleusenaar weinig met het hele tentgebeuren. “Maar bij mijn kinderen die hier zijn geboren, zie ik nu al dat het een belangrijk sociaal gebeuren is.” Ze is wel van mening dat het een enorm leuk dorpsfeest is en dat er voor elke leeftijdscategorie iets te doen is. “De scholen die erbij betrokken worden, de playbackshow voor de jeugd. Voor iedereen is er wat te doen.” Elske vindt de markt binnen een prima oplossing is voor het slechte weer. “Verder mis ik eigenlijk niets, de kermis mag misschien wat groter.”

Playbackshow vergeten

De dames Pleuni Dijsselhof en Iris Mantel zijn druk met het lakken van nagels tijdens de Kindermarkt. “Ik vind de playbackshow en de rommelmarkt heel gezellig,” zegt Pleuni. Haar vriendinnetje Iris beaamt dit en voegt eraan toe: “Ik had als Shakira-act meewillen doen met de playbackshow, maar ik was net te laat met het inschrijven. Ik was al druk aan het oefenen, maar ik was de inschrijving helaas vergeten.” Verder vinden de beide meiden het allemaal heel gezellig op het Oranjeterrein. “De kermis is het leukste op de Playbackshow na, verder missen we eigenlijk niets.”

Complimenten

“In verband met een personeelsfeest kan ik zaterdag helaas niet bij mijn favoriete onderdeel, de autorodeo zijn,” vertelt Henk Jan Brasjen op de markt. “Dat vind ik altijd leuk, al mag het wel wat spectaculairder zijn.” Hij doelt daarmee op een invulling tijdens de pauzes. “Er ligt me iets bij dat vroeger weleens parachute gesprongen werd. Dus niet in plaats van, maar iets vernieuwend erbij. Maar voor de rest mijn complimenten voor het bestuur, zij doen het hartstikke goed. Vooral de versierde straten vind ik een prima initiatief, dat is goed voor de saamhorigheid van het dorp.”

Ondernemersbeurs

Ingrid Mussche en haar moeder missen de zweefmolen op de kermis “Geen idee waarom die er niet is, maar het is wel een stukje nostalgie wat nu ontbreekt,” vindt Ingrid. “Verder vind ik het allemaal leuk. Het mooiste vind ik het tentfeest op vrijdagavond. Ook de autorodeo is het bekijken waard. Ik ben er geen groot fan van en ik blijf ook niet de hele zaterdag, maar leuk is het wel.” De ondernemersbeurs vindt Ingrid een goed initiatief. “Het is goed om eens te zien welke ondernemers er allemaal zijn in Nieuwleusen. Ik heb ontdekt dat er ook veel nieuwe ondernemers staan.”

Boys spotten

Bij de oliebollenkraam staan Yasmin, Chiara en Charon te genieten van een verse bol. Zij komen puur voor de gezelligheid naar het feestterrein en de tent ’s avonds. “Tijd van de playbackshow is voor ons wel geweest,” giechelen de dames, “Het is altijd nog wel leuk om naar te kijken.” De zaterdagavond vinden ze de mooiste avond van de week, volgens hen. “Dan komt Thomas Berge optreden. De kermis klein is en de zweefmolen mist. En dat bungee-jumpen zie ik mezelf niet doen, daar voel ik me te oud voor,” zegt Chiara, waarbij haar vriendinnen instemmend knikken. ‘Boys spotten’ doen de meiden vanaf kermisattractie Power Dance. Van boven is alles goed te overzien.

Meer foto's