Home / archiefcentraal / spijkerschrift mamas schoolstress

spijkerschrift mamas schoolstress

Met alle regen van de afgelopen dagen maakt de beeldbuis overuren. Hoewel ik juist de regel in het leven heb geroepen dat er alleen tv gekeken mag worden als het regent. Dat was bedacht toen met warm en zonnig weer de vraag werd gesteld of dat ding aan mocht. “De tv gaat alleen aan met slecht weer, nu ga je maar mooi buiten spelen. Straks als de herfst begint, dan kan er weer gekeken worden,” is mijn reactie. Laat nu juist de zomer zich voordoen als een ander jaargetijde.

Het baart me zorgen. Zullen de leerprestaties van mijn koters nu werkelijk verminderen wanneer ik televisie kijk? Is het straks mijn schuld dat zij zonder diploma van school af gaan? Ik kijk naar de stapel hoopvolle schoolboeken die mijn zoon inmiddels heeft ontvangen. Nog één schoolvrij-weekend en dan gaat hij voor het eerst naar het voortgezet onderwijs. Zoonlief is er nu nog laconiek over, ik ben best zenuwachtig. Voor het eerst op de fiets naar de grote school.

Was hij met zijn klasgenootjes de oudste van de school, straks is hij de brugsmurf. Mag hij weer onderaan beginnen. Wat zal hem te wachten staan? Wie worden zijn vrienden en met wie heb ik liever niet dat hij vrienden wordt. Al heb ik daar niet veel over te zeggen. Zo stoer als hij nu zijn zusjes loopt te klieren. Zal hij straks net zo stoer zijn wanneer hij wordt getest door de ‘oude’ brugpiepers? En dan heb ik het nog niet over de schoolboeken gehad, heeft hij wel de juiste ontvangen? Deze conclusie is getrokken na vergelijkend boekenonderzoek. Help!

Gelukkig staat er in dezelfde krant een opbeurend artikel. Kauwgom kauwen is goed voor de leerprestaties. Het kauwen vermindert de stress, dat kan handig zijn voor de eerste schooldag met al die nieuwe leraren en leerlingen of als hij de weg kwijt raakt in het gebouw. En het verbetert tevens de doorbloeding van de hersenen, volgens de heren onderzoekers. Extra zuurstof kan alleen maar goed zijn voor de grijze massa. Kauwgom is de oplossing. Ik zal mijn zoon een pakje in zijn broodtrommel doen. Alhoewel, misschien ben ik ze juist wel harder nodig om de spanning en stress kwijt te raken. Het is niet alleen zijn, maar ook mijn eerste schooldag.

Lees ook

Auto belandt in sloot langs N758 in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Een automobilist is maandagavond gewond geraakt na een ongeval op de N758 bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.