saxenburgh groep gaat specialist opleiden

Marianne Dijkhuis, tot dan werkzaam als SEH-arts op de Spoed Eisende Hulp van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis, is juist gestart met haar driejarige opleiding tot specialist ouderengeneeskunde. Haar opleider is specialist ouderengeneeskunde Gretha Bakker van Zorgcentrum Clara Feyoena Heem. Haar motivatie om met de opleiding te beginnen: “Op de spoedeisende hulp heb ik gemerkt, dat ik met name bij de patiënten met verschillende onderliggende aandoeningen en hogere mate van kwetsbaarheid, mij meer zou willen verdiepen in hun welzijn. Wat zou je, naast de spoedeisende handelingen op dat moment, nog meer voor hen kunnen betekenen als arts. Ik kon een paar keer meelopen met verschillende specialisten ouderengeneeskunde. Toen is mij duidelijk geworden, dat dit het vak is wat ik wil gaan uitoefenen. De afwisseling spreekt mij erg aan – dat was mede aanleiding om destijds voor de SEH te kiezen – en ik vind het een enorme uitdaging om naast de medische kanten, ook de communicatieve vaardigheden die nodig zijn, mij eigen te maken.”

Complex

Een specialist ouderengeneeskunde richt zich op kwetsbare, (vaak) oudere cliënten, maar ook op chronisch zieken met complexe problematiek. De cliënt wordt op maat behandeld vanuit lichamelijk, psychisch en maatschappelijk oogpunt. Doel is, het behoud van zoveel mogelijk zelfstandigheid en een zo goed mogelijke kwaliteit van leven. De specialist ouderengeneeskunde inventariseert zorgvragen die vaak samenhangen met complexe problemen rondom aandoeningen. Ook geeft deze specialist adviezen die vooral gericht zijn op het dagelijks leven met de aandoening.

Hiertoe werkt de specialist samen in een multidisciplinair team. De gegeven adviezen kunnen ook preventief zijn. Denk hierbij aan het voorkómen van vallen. De specialist ouderengeneeskunde richt zich niet alleen op de cliënt, maar ook op diens directe omgeving en andere zorgverleners, zoals huisarts of medisch specialist in het ziekenhuis, verpleging of fysiotherapeut.

Zorgcentrum Clara Feyoena Heem leidde al eerder artsen op tot specialist ouderengeneeskunde. “Wij zijn trots, dat de Saxenburgh Groep opnieuw een jonge arts kan opleiden”, aldus Marco Repko, één van de collega specialisten ouderengeneeskunde in het zorgcentrum. “Wij zijn ervan overtuigd dat Marianne Dijkhuis hier een prima leerschool krijgt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.