samenloop voor hoop

Door Erna Ekkelkamp – Omdat de Ommense dit niet alleen kan, is ze op zoek naar een flink aantal vrijwilligers die samen met haar de handen uit de mouwen steken om van het evenement een groot feest te maken. Uiteraard met een opbrengst waar je u tegen zegt.

De Samenloop voor Hoop is een lokaal wandelevenement waarbij teams 24 uur lopen in de strijd tegen kanker. “Met deze tocht willen we (ex)kankerpatienten in het zonnetje zetten en overledenen herdenken”, vertelt de coördinator. “Met de tocht willen we het leven vieren en tegelijkertijd geld inzamelen en informatie geven over de ziekte.” Zwiers organiseert dit evenement niet alleen vanuit haar functie als coördinator voor de collectes van het KWF, maar ook omdat ze in haar naaste omgeving heeft gezien hoe verwoestend de ziekte kan zijn. “Kanker is een vreselijke ziekte die steeds meer mensen lijkt te treffen. Tegelijkertijd zijn de overlevingskansen voor mensen met kanker de laatste 60 verdubbeld. Dat komt met name door de vele onderzoeken die door het KWF worden bekostigd. Door wetenschappelijk onderzoek te financieren zorgen we samen voor een toekomst met minder kans op kanker, meer kans op genezing en een betere kwaliteit van leven voor (ex)kankerpatiënten. Daarvoor is echt ontzettend veel geld nodig, vandaar dat ik deze loop graag wil organiseren.”

Volgens de initiatiefneemster is de Samenloop meer dan een sponsorloop en geen wedstrijd. “Tijdens de loop wisselen teamleden uit één team elkaar af, waardoor de teams gezamenlijk een lange wandeling afleggen.” De tocht wordt overal in ons land gehouden en hoewel de organisatoren vrij zijn in de invulling ervan, zijn er drie belangrijke gezamenlijke momenten die bij iedere Samenloop centraal staan. “De eerste is de openingsronde, waarin ‘overlevers’ een ronde lopen. Ook heel bijzonder is de Kaarsenceremonie die ’s avonds wordt gehouden en waarbij langs de baan kaarsen worden geplaatst om familie of vrienden die kanker hebben of gehad hebben te herdenken. En natuurlijk is er de afsluiting waarbij iedereen samen de laatste ronde loopt.”

De Samenloop wordt volgens Zwiers geen lange wandeling door de natuur, maar rondjes op een sportveld, waarbij er op het terrein allerlei kraampjes en tenten komen te staan van de deelnemers. “Hier is ook ruimte voor activiteiten van de deelnemende teams. Ze kunnen bijvoorbeeld een loterij organiseren of zelfgemaakte producten verkopen zoals koekjes en sieraden”, verduidelijkt Zwiers. “Het lijkt me leuk als er ook allerlei bandjes uit de buurt optreden en er kinderactiviteiten georganiseerd worden.”

Kortom, het wordt een gigantisch evenement. Maar voor het zover is, moet er nog heel wat werk worden verzet. “Ik kan het niet allemaal zelf, dus ben ik op zoek naar mensen die mij er op welke manier dan ook bij willen helpen”, zegt Zwiers. “Dat is er ook de reden van dat ik nog geen exacte datum heb voor de loop. Zeker is dat het in het najaar van 2012 moet gebeuren, maar het precieze tijdstip wil ik graag samen met de rest van de werkgroep bepalen. Evenals de locatie en het programma.”

Informatie en opgave: Lidy Zwiers: 0529-454593 of lidyzwiershoogeveen@hotmail.com.